Wednesday, June 13, 2012

jalan2 aka lepak2 kt amman + pindah umah

salam semua!

alhamdulillah masih bernyawa serta sihat dan cergas walaupun selepas duk pindah rumah hari tu badan macam xbermaya,hidung asyik berair,keliling mata rasa macam panas je,muka kejap panas,bila da rehat,ok balik tp alhamdulillah sekarang da sihat,mungkin sbb duk main habuk byk sgt + debu yang sedia ada di bumi jordan ni + penat sgt.hihi.ini pun da separuh barang aku siap kemas.separuh?? da seminggu pindah.haha tp xcukup seminggu tepat lg.memang post yg sebelum ni aku kata nak pindah rumah 5hb tp disebabkan 4hb tu aku ngan suamiku pergi jalan amman.hehe jadi sesi mengemas barang2 ke dalam kotak tak siap lagi.addoyaii.asalnye mau pg lepas da siap pindah umah,sekali kawan suami aku ajak pergi amman by car.sewa kereta la kirenye.aku yg tengah tido masa tu,bangun buat keputusan kata ok! haha.yela,klo aku pg ngan suami aku je,kitorg naik bas je sbb klo nk sewa kete kena byr 25JD ke ats sehari.so bila ada orang offer naik kereta,aku ape lg.hihi.sbb aku sekarang ni cepat lenguh n penat.hoho.jangan lepaskan peluang!wee.

antara sebab utama nak pergi amman,nak pergi minum air yang ada bubbles.haha.suami aku yang ngidam.da lama da sebut nak pergi minum bubble tea kt juice bang bang.kt amman je plak tu kedai ni ada.tu yang semangat benor pg amman.hehe.

destinasi pertama:juice bang bang at avenue mall
antara menu yang ada.pilih2!!

ni air yg kami order mula2.haha.kenapa aku kata mula2? sebab lepas jalan2 kat avenue mall ni(kecik je mall ni),aku ngan suami aku pergi beli lagi.haha.tiga jenis plak tu.lalalala.yang bawah ni nme dia peach milk yogurt with bubbles and blueberry milk yogurt with bubbles. yang tiga lagi tu,bubble tea,honey dew and cranberry with melon(xtau kenapa rasa macam durian =_=).sume ad bubbles.haha

suamiku happy dgn juice bang bang dia.:) aku pun happy tengok suamiku happy.hihi

ni pemplet kedai tu.

lepas tu,kitorang pun bergerak ke mecca mall(bkn kt mekah ye.still dekat amman.)pergi kat situ sbb slh sorang suami aku nak beli ape ntah kt pc zone dlm mall tu.yang pasti,suami aku beli stylus utk ipad dia.mahal gak.15jd satu.sekali tgk kedai lain,ada lg yg murah.hua3.tp function setiap harga tu berbeza.n harga dia xde la jauh sgt beza.sbb ade lg yg mhal lepas tu.:) then,sebelum kuar dari mall tu,aku pun bagitau nak popcorn.hihi.popcorn kt mall ni sedap tau.nama kedai tu TLC.ada macam2 rasa boleh pilih.gambo kt bawah ni aku beli rasa caramel n berry.besar bekas tu,5dinar.byk kan aku beli? tgk la bekas tu.haha.tapi xde la aku makan sampai habis time tu jugak.hari ni pun xhabis lagi popcorn tu.



lepas kuar dr mecca mall tu,kitorg pun pergi city mall(dekat je dgn mecca mall.cuma mall ni lg besar dr mecca mall tu).kawan2 suami aku sume nk tengok wayang.aku ngan suami aku xminat tengok wayang.then mse diorang pergi tengok wayang,kitorang pun lepak2 la dalam mall tu,mula2 kitorang pg duduk depan carrefour(dlm mall tu ade carrefour).memang ade sit kt situ.xdela lme sgt duk kt situ,kitorang pun pergi tengok kedai2 yg jual alat baby.antara yg aku pergi mother care.byk gak la brg dia.tp mahal.sbb barang sume brand mat salleh.pstu jordan ni mmg klo brg dr luar skit,dia jd mahal benor.ni gambo stroller kt kedai tu.mahal kan?
mahu pengsan jap tgk harga ni.ahaha JD775.fuhh..klo convert jd 3ribu lebih.

ade byk lg brg yg aku tgk.breast pump,alat2 kesihatan baby,diapers bag.cakap pasal diapers bag,nk tau x? aku ade la jumpe kt mothercare tu harga dia JD40.tp mse tu mcm xdtg zup utk terus beli.duk tengok2 je.bila balik rumah baru datang zup nak beli.tp amman jauh la.pastu smalam dekat irbid je aku pergi baby shop kt arabella mall beli beg tu.tp kurang beg tu xde tempat thermal utk bottle susu.tp xpela.da beli da.klo nak beli yg thermal tu ad je jual asing2.lagipun yg kt mothercare tu,beg dia besar je.xde kecik.dekat baby shop tu,mmg la xde thermal tp dia ad byk saiz.aku beli dua saiz.hahaha

ni la beg yang aku beli.hihi.satu kecik,untuk aku bawak pergi mana2 dengan baby,satu lagi besar untuk aku bawak pergi mne2 jugak cuma boleh letak byk barang.klo nak jln jauh skit ni,sangat perlu.nak letak themos,pampers,baju,botol susu n barang aku pun boleh muat skit2.so aku panggil ni beg aku la dua2..muahahaha.jangan marah baby.:P harga2 sume skali JD40 jugak.tp dpt dua beg.pstu kebetulan tgh offer bln ramadhan,beli ats JD30 dpt kupon JD5.hihi.wlopun JD5,nmpk mcm sikit tp dia berguna gak klo ada barang yang kitorang kena beli kat situ.wee

eh,jauh da lari.macam kempen beg plak.sambung cte td.haha.lepas kitorang round kedai baby tu,kitorg pun pergi sambung duduk kt bangku yg ad depan carrefour.aku xmasuk pun carrefour.suamiku je masuk pergi beli air,roti and coklat utk bwk balik.roti tu sedap.kt irbid susah nak jumpe.pstu,xtau sedap ke tak.yg suami aku beli tu,confirm sedap.byk kli da beli.haha.pastu bila da kawan2 suami aku habis tgk wayang,aku ngan suami pun pergi naik tingkat ats utk isi perut.aku order fettuccini.xsedap mne pun.biasa aje.suami aku order spaghetti.tp dlm bill tu ad meat balls.pekerja kedai tu saje je tambah.dia buat kuantiti 3 plak tu.klo dua thn jgk.3x5=15,jadi 15 biji meatball campo yg mmg da ad dlm spaghetti tu.byk gila.harga pun konfem byk.sabo je la.nasib baik meat ball tu sedap la jugak.aku blh tumpang sekaki.otupun xhabis.kawan suami aku habsikan.





gambo ni lupe nak rotate.haha.

habis makan2,kitorang pun pergi toilet,cuci2 muka skit.masa tu da lewat da.kedai2 duk tgh tutup pintu masing2 da.dlm pukul 11mlm gak kot kitorang balik.sampai umah kul 1.esoknye angan2 nak pindah umah.hahaha..barang pun tak siap kemas.pastu hr sebelumnye da berjalan sakan,letih la jadinye.kitorang pun anjak la jadi 6hb.pastu 6hb tu da siap kemas.tp penyewa sebelum aku sewa ni,ade hal.jadi anjak la 7hb pulak.tp xkisah sgt pun.sebabnye akad sewa kitorg mmg start hari tu pun.
alhamdulillah.7hb tu,kitorg pun pindah la umah.guna lori pickup.dua kali ulang alik dengan bantuan kawan suami untuk angkat2 barang.klau nak harapkan aku,memang tak terangkat la.klo stakat ringan2 boleh la.

ni la umah br aku.aku tunjuk toilet dengan bilik basuh je.hahaha..sebab bahagian ni je kemas masa tu.hahaaha.:P ruang lain penuh ngan kotak2.sekarang da ok skit.sebab aku kemas sikit2.lenguh la klau nak kemas sume dalam satu hari.hihi




ok la..da panjang sangat ni.boleh semput baca.aku yang menaip pun rasa mcm,"eh xhbs lg nk cita,tp da panjang da"lalalala..ok..tata

Sunday, June 3, 2012

cuti2 jordan

bismillah.slps post ak yg lps psl mee bandung,ak x update2 da blog ak.sibuk study+tido.:p sebenarnya aku br habis exam.br ke? da seminggu da la.hehe.so aku tengah cuti le ni.cuti ak sampai la tgh bulan 9 ni.gile lama.haha.jgn jeles ye korg.tp aku xbalik mesia pun.duk kt jordan je.sbb suamiku kena amik sem musim panas.aku pun sepatutnye amik jgk.tp takut tarikh exam kena ngan due date so aku pun xamik la sem musim panas ni.rehat kt umah je.byk jgk sbb aku xamik sem musim panas ni,antaranya takut aku 6t xlarat.ye la mana taknye,musim panas+bln pose.kt sini musim panas dia panas betul la.orang xpregnant pun penat,org pregnant ape tah lg.aku pun xtau lg sebenarnye aku larat ke tak klo amik musimpanas,tp utk elak drp ape2 yg tak diingini berlaku better aku rehat je.lagipun mse tahun satu daftar subjek br2 ni,subjek2nye byk da hbs n yg tgl pun byk yg berat2.kawan2 aku pun ramai yg xamik soifi then diorg balik mesia.ohhh sungguh jeles disitu.=_= banyak betul sebabnye.haha..xdela,sebab2 ni pun sebenarnye untuk aku tekad tak amik sem musim panas.klau tak,dalam pikiran ku,ku rasa mcm rugi je xamik.terpgl2 je utk amik je wlpun subjek susah2.=_= jadi dgn sebab2 ni aku dgn yakinnye xamik.haha.

jadinye,bila da masa cuti ku sangatlah panjang,aku kena la plan2 dalam kepala nak buat ape.walaupun mungkin ape yg aku plan tu aku xbuat pun,haha..kurang2 ada jgk plan yg aku akn buat kann.ki3.better la drp aku plan utk tido n bina lemak je.haha.:p ni pun rse macam ngantok2 je.padahal tgh pg ni.pukul 9 lebih.biasala,perut kenyang makan scramble egg n aym kfc.kfc tu yg smlm pnye.aku la tu terbyg2 kfc dlm kepala.haha.so bgtau kt suami,aku nk mkn kfc,dia ok je.wlopun sbnrnye aku da msk mee sup ptg tu,tp da terbyg2 da kfc tu nk wt mcm mne.hoho.addoi.ok,balik pd plan ak.setakat ni aku duk kemas2 sikit barang2,masukkan dlm beg n kotak sbb 6t aku mau pindah umah.umah kt jordan ni jugak.cumanye nk pindah umah yg lg selesa dan ad ruang tamu.hihi.rumah aku skrg ni selesa da sbnrnye.cumanye dia xde ruang tamu,tmpt jemur yg khas,n tmpt mesin bsuh yg strategik.hihi.so bila rumah org yg da kahwin ni xde ruang tamu,mcm susah skit bila tetamu dtg.biasanye aku bwk msuk bilik yg kedua,tp segan jgk la sbb bili kedua tu aku buat tmpt jemur,n jalan menuju bilik tu aku ltk mesin basuh.huhu.klo mcm org bujang xpela.benda bisa la tu kwn msuk bilik kn,lepak dalam bili tido tu perkara biasa.bila da kahwin,xleh la.privacy.hiihi.satu lg 6t,inshaAllah ad baby so baby mestila nk tempat luas skit nk main2.nak guling2 ke.hihi.inshaAllah bbrp hr lg aku pindah.

lagi2 ape plan aku? nak masak itu n ini.haha.tp suami aku penah tnye,yeke? haha sebab aku time rajin,rajin benor,semua benda boleh jd.klo time malas,hahaha...bayang2 je la.:P tp aku tak khaskan pun ape yg aku nk msk sbb aku bukannye jenis rajin sgt masak.haha.aku masak berdasarkan demand.mcm ramai je org dlm umah aku.demand suamiku la.hihi.bila ape yg di demand kena dgn bhn kt umah,n ak tgh rajin time tu,mmg jd la.hihi..ohh..baby gerak2,nak tulis blog jgk ke?ki3.plan aku jgk,duk baca artikel2 psl baby,psl bersalin,psl pregnat n yg berkaitan dgnnye la.tp dr sblum cuti lg sbnrnye aku duk bce sbb aku setkan emel aku dkt baby center utk antakn emel kt aku.suami aku pun ad download psl breast feeding dlm ipad dia.bykla bnde yg aku dpt tau.sbb aku ni xtau ape2 cne nk bersalin,persediaan utk ak n baby.haha.biasala.first time kann..hihi.tp ok je.encik google ad.skrg ni,aku duk pikir2 ape yg baby perlu ad la bila dia lahir 6t.yg ni byk aku tnye mak aku la.sbb aku tak reti.hihi.yg ak tau,baju,pampers,alt mandi,botol susu.haha.xpe,kurang2 tau jgk.:P so 6t bila da suami aku hbs exam hr ni n da pindah umah,aku nk ajk suami ak pg survey n beli brg2 kt kedai bby.nk tgk ape yg ad.wee..

banyak lagi sebenarnye aktiviti aku,tapi xkan nak cite semua.lalalala:p 6t,klo aku rajin,aku update aktiviti aku.itupun klo rajin le.inipun td rse cm nk upload gambo.tp mks la plak,tkut tnet lmbt.hoho.;p ok la,aku mau tikedo(sila search  kt google translate).:p 

Thursday, April 19, 2012

mee bandung tanpa perencah

salam semua!

da lama sangat x bercerita kat blog,rasa macam kekok pulak.haha.ini pun sje duk tgk2,tukar template.xtau plak yg blog ni da tukar style.lain skit dr dulu.kelip2 mata aku dibuatnye.hari ni nak share resipi sebenarnye.ikutkan banyak je nak taip resipi sebelum ni kt sini,tp byk perkara lain lagi yang aku perlu buat.campur ngan malasnye..haha.sampai xigt nk da share resipi ape kt sini.addoiii..ada kawan aku suruh cerita pasal aku,kahwin,pregnant,cne urus rumah la..ape2 la diorg ni.tp aku bukan reti n suka sgt cerite.sikit2 tu boleh la.alhamdulillah,setakat aku pregnant ni,xde alahan yg teruk ak alami.just penat kalau jalan laju2 tu ade la.xpun sakit pinggang jalan laju sgt.haha.klo lenguh2 kaki,aku suke je,6t ade org tlg urut.hua3.aku kate 6t mse pantang xyh upah org lain urut la.hoho:P ok la da jauh.

aku nak share resipi mee bandung.aku baru je dapat n try baru ni.aku dapat resipi ni dr kak syida(senior aku kt sini) dia xguna perencah.so aku beriya-iya la mintak.;p
so ni la resipinyee

sepaket spaghetti(kt sini xde mee kuning) rebus ngan sedikit minyak garam.bila da msk,tapis n bilas.
daging di potong dadu direbus n diambil air rebusan daging
bawang besar
bawang putih
lada kering
halia seinchi
udang kering
belacan
sayur (ikt ske) da di basuh n potong.
telur
bawang goreng

cara2
1.blend bawang besar,bawang putih,halia,lada kering,belacan,udang kering.dan tumis sampai pecah minyak.
2.masukkan daging n air rebusannye.
3.bila da mendidih,masukkan sayur2,garam n gula.
4.reneh sekejap.
5.bila da mendidih,pecahkan telur.
6.test la dia punya masin n manis
7.boleh hidang! tabung bawang goreng sikit.bg yg suke masam,boleh perah asam limau sket.;)
 mudah je.;p

da boleh try ye.wslm