Monday, May 2, 2011

ikan pari bakar

i love it..cicah ngan air asam..mmg bes la.wawawa..mudah je nk buatnya..masa nk angkt dr pan je,sakit hati sbb melekat2.huhu..panas2,macam stim muka hadap ke pan..haha..itupun guna yg tefal da..tp stil melekat.boleh bayang x muka aku?? haha..sedap baunya..

ikan pari tu perap ngan lada,kunyit,belacan,bawang putih,bawang merah,kalau suka halia letak la.then,perap la ye..maybe for 30mins..

ni tengah perap


pastu grill la..by gas?? or what?? xyah susah la.bakar atas dapur
lg sng..bes!! xd arang..haha.
tgh grill..haha

tp pastikan berlapik ya..kalau xd kertas aluminium tu,boleh guna daun pisang..hehe.i like pisang!

semetara tunggu ikan kt dpur masak,boleh la sediakan air asam..
mostly,bahan2 untuk air asam adalah:- belacan,air asam jawa,cuka
(skit je),gula,tomato,bawang,cili api..nk ltk bunga lawang pun ok..hehe

ni air asam yg tomato sahaja.:)

by:chef adah..lalala


No comments:

Post a Comment

sos garlic(thoum)

Bismillahirrahmanirrahim.. mayo bawang putih/ثوم bawang putih 7biji telur putih 2bhg ½ sdb garam(kite kurg skit lagi) ½ biji lemon 1½ cawan ...