Saturday, November 12, 2011

mi kari di hari raya adha:)

salam.
so sempena hari eid adha hari tu,ak duk pk2 nk msk ape..sekali rasa mcm nk mkn mee kari..hehe.so ak bgtau la kt hubby ku nk buat mee kari mse raya.pstu,dia kata bes gak.hebat x cdgn ak?haha..ak pun ap lg..hehe.,pikir2 ape2 yg xd..semua ad.sbb ak br je hbs membeli sebelum ak buat steamboat tomyam hari tu.

so pagi raya tu,ak xmsk lg.sbb disunatkan utk xmkn lg sblum slt sunat raya.so pagi tu lps balik dari solat sunat raya br ak start memotong2 n masak la..hehe

taraaaaa....ni la mi kari ak..hehe..sedap!! mejilat sudu..sbb mkn dgn sudu..haha.and..kt sini ak nk bgtau la skit resipi utk buat mi kari ni..:)
resipinya adalah>>>>>
  1. panaskan air.masukkan sedikit garam dan minyak.dan biar hingga mendidih.
  2. kemudian masukkan spaghetti(kt jordan xd mi kuning) sampai lembut.letak dalam penapis.then ketepikan.
  3. tumis 2biji bwg besar yg telah di kisar
  4. masukkan 2sudu lada blend(kt sini lada kering pedas,xleh ltk byk2)
  5. masukkan juga satu sudu besar belacan(ak guna jenama maggi,bwk dr malaysia)
  6. tumis sampai naik minyak
  7. sambil2 tu,gaul2 ayam yg telah dipotong dgn saiz yg anda suka dgn rempah kari yg telah di peskan.:P.gaul je sepaket terus dgn aym.
  8. bila dah naik minyak,masukkan ayam yg digaul dgn rempah kari tersebut.masukkan air.
  9. nampak mcm msk je aym n da gelegak,masukkan susu or santan.aku guna dua2:P anggar dalam secawan santan,2cawan susu.lbh kurg mcm tu la.
  10. masukkan gula,garam secukup rasa.
  11. biarkan menggelegak
  12. bila da siap boleh dihidangkan bersama,daun saderi,crabstick,tauhu goreng,bawang goreng,telur rebus,carrot yg da dicelur..n ape2 yg sesuai..hehe..siap!! mudahkan?? boleh cuba tau! sgt mudah..hehe
ok la..tu je nk gtau..tata


No comments:

Post a Comment

sos garlic(thoum)

Bismillahirrahmanirrahim.. mayo bawang putih/ثوم bawang putih 7biji telur putih 2bhg ½ sdb garam(kite kurg skit lagi) ½ biji lemon 1½ cawan ...