Hari ni umi rajin sikit nak tulis resipi.hehe
Semalam beli dua ekor ayam.potong 4.potong 4 mudah nak basuh.kalau potong 12,ayam dah lain bentuk dia,nak basuh satu2 tu wlopun kecik dah leceh.
Tapi cons dia bila nak masak yang kecik2,kena potong sendiri.tapi ni mudah je,masak je besar2 tu,nak makan baru potong atau potong sebelum masak,potong dekat sendi,mudah je.
Jadi ada 4 bahagian drumsticks+ peha ni.
gaul dengan ¾ (sudu besar kunyit,garam,rempah kabsah,lada hitam paprika),za'faran/pewarna oren titis lepas dah gaul semua rempah.
Sudukan je rempah2 tu semua dengan satu sudu besar,pastu ¼letak dalam pinggan.
Macam ni kan.dah siap gaul ayam,potong bawang holland,bawang merah pun boleh,capsicum.campsicum tu umi ambil kat pasu je.hehe,ready rempah kayu manis,bauh pelaga,bunga lawang,cengkih.
Panaskan minyak.Tumis semua bahan2 diatas.
bawang dah layu,masukkan ayam.balikkan nanti bagi ada effect goreng sikit.nak mudah,guna periuk lebar.umi guna periuk ni ok je.cuma kena tukar2 la atas bawah.hehe
Macam ni ye.lepas tu masukkan tomato 🍅 potong dadu.
masukkan tomato puree.letak dalam 3sudu besar.lebih pun takpe.
Pastu masukkan air.air ikut berapa keperluan beras kita lah ye.kalau nak ambil kuah juga,lebihkan segelas.
Dah siap,keluarkan ayam susun dalam loyang atau bekas oven.
dalam cawan kecil atau mangkuk kecil,tuang minyak, za'faran atau pewarna makanan warna oren/tomato paste.
Sapu pada ayam sampai habis.
Then, boleh bakar.suhu 170.bakar dalam 10minit atau sehingga garing yang korang nak lah.
Sementara tu,air rebusan tadi,masukkan beras yang telah dibasuh.kalau nak ada kuah,ambil je secawan dan tambah dengan setengah cawan air kosong,didihkan dan rasakan dengan garam jika perlu.
Alhamdulillah.siap.siap juga type hihi.
No comments:
Post a Comment