Monday, October 31, 2011

exam lg:)


ya Allah permudahkanlah segala urusan kami.

nk ceritanya pg td merupakan exam kedua ku..yg first br ni math,ak da cite da kt post sblm ni.and today,imtihan utk subjek macroeconomics.i think it is not too easy and not too hard to answer.Because the questions is about chapter 3(demand and supply) and chapter 4(measuring Gross Domestic product.and sebelum ni,ak stdy dr awl la sampai ch4.alhamdulillah.

ni aku yg semangat study.hehe.pengalaman dpt markah yg ak xpuas hati utk subjek yg satu lg membuatkan aku rasa xnk jatuh da..:))

gambaran aku belek2 buku sebelum pergi exam.tertido.(ngantuk sgt la)
gambaran suasana exam.=_= sgt tension.sampai Dr marah2 sbb ad org yg meniru.kedudukan mse exam td da selang satu kerusi.diorg boleh lg nk meniru.pastu.pantang Dr keluar,,,bisingla..heran ak..ak baik je..hoho..yela.ak ni penakut.n xsuke tiru n bg tiru..skema kn??? bukan skema.sebenarnya jika kita meniru,6t markah kita markah tiru.lepas tu,markah tu kita buat untuk mintak dapat kerja.then dpt gaji.nmpk x aliran dia???? daripada cara dapat markah dlm exam,kita mintak kerja.rasa ok ke gaji kita tu? gelap x hati kita n sape2 yg mkn duit kita?
fikir2kan....hehe..

itu je la..nk mkn pulak.pastu study.esk exam lg.last exam sebelum cuti eiduladha.hehe.ku xsabaaar.:)) doakan tau! doakan kejayaanku dunia akhirat.:)

Thursday, October 27, 2011

sanfur

bismillah..

setelah lama tidak berbicara,kini ku kembali lagi.=) alhamdulillah,sudah 3bulan aku berada di bumi anbiya' ini.pelbagai mehnah dan tribulasi yg perlu aku hadapi.For example,gharamah sebab lambat buah ta7did sakan,lambat tasjil jamia3h n madah.and disebabkan itu,aku kena amik sikit je subjek sebab xbanyak da subjek yg masih ada kekosongan.so this sem adalah sem 1 bg aku pada tahun 1.means:ana sanfur=) maksud dia sy junior.kt sini istilah junior xguna ana min sanah ula.hehe.

hm,kalau nk cita apa pengalaman apabila ada di perantauan?hohoho..xterpost la post aku ni kat blog.=_= sebelum aku sampai jordan ni,aku xboleh expect mcm mna negara jordan ni.aku rasa ramai yg mcm tu kot.lebih2 lagi dgn duit dia,yg apabila kita type kt mone currency,mmg antara duit yg mahal la.xcaya??? try la kat money.tekan Jordanian dinar n Malaysian ringgit.=) nak ceritanya mula2 aku sampai Jordan ni pada 11July2011,aku tgk la dari tingkap flight,nampak coklat je(padang pasir).pokok nampak syuwai2(sikit2) saja.

Then,otw to irbid,nmpk la mcm2,banguna(haha..semestinya la kan? xkan xde bangunan.=_=.) aku masih igt,sarfis yg aku naik tu,berhenti kat lori yg jual tembikai.panjang! dan besar! aku biasa tgk yg bulat je.huhu.(kt sini semua benda besar2.(batoto,bandurah-tomato,baصol-bawang,dll) boleh kata kt sini semua besar2 la.perjalanan dr airport Queen Alia في amman ke irbid ambik masa 1jam lebih(lebih kurang 1jam 30 mins mcm tula.and then,sampai la aku kat rumahku di irbid.=)

hidupla aku sebagai warga irbid.aku masih dalam proses mengenali budaya arab Jordan,bahasanya(dialek),perangainyaaaaaa,makanannya, dan macam-macam la.
budaya=sgt berbeza ngan malaysia.
bahasa=semestinyaa bahasa arab la.tapi2 di panggil bahasa arab ammi(bahasa pasar)cara sebut dia lain and ada perkataan2 yg lain dr ape yg kita belajar.misalnya:
شو=apa
كويس=baik
بندوره=tomato
syuqqah=rumah sewa
ruh=pergi
dan banyak lagi.=)

kesimpulannya,macam2 la dapat.=) pada 18/9,tiba la aku pergi tasjil(daftar) madah.sepatutnya 18/9 org da start kuliah.tp disebabkan ada sikit urusan yg terganggu,18/9 tu br nk pergi tasjil madah.masa tu,xbanyak da la subjek yg tinggal.so aku ambil je la mana2 subjek yg tinggal.=) excited nih bwk duit,nk pergi byr yuran university and madah(subjek).

hahaha..kalau nk diceritakan mmg panjang la..so tnye la ak di ym or mne2 ye..he:)

and semalam aku telah menduduki imtihan awl utk subjek mathematics in business and economics.soalan dia bg ak sgt susah la.xtau la sbb ap.mungkin ak sbb tak xserious kot mse stdy.ala kadar je.so markah dia pun jd la ala kadar.huuu..sedih sbb yg lain mcm tinggi2 je markah.exam first da down.takut nk exam yg lain..huhuhuhuhuhuhu..

tp bila pk lama2,rasa macam ok gak first2 dpt markah mcm tu,br ak sedar sebenarnya ak bukan berada di zon selesa..setiap yg berlaku pasti ad hikmahnya..:) Ya Allah,kuatkanlah semangatku,jadikanlah aku isteri,pelajar n anak yg solehah,cemerlang,berketrampilan di dunia dan di akhirat.

Sekarang,aku kena ubah mind ak ke arah yg lebih bersmgt.aku kena pk ak boleh buat!!!! study pun kena kuat.sbb mungkin sblm ni ak belaja benda yg xd setuff mcm yg ak belajar skrg.so ak xleh buat mcm ak stdy mse kt dq dulu.very different between dQ n yarmouk university.=) ok mawaddah?? u should be more serious! more harder more smarter in everything u do.never give up!! beyond the first!!!

inshaAllah mawaddah can do it..dgn izin-MU ya Allah.