Thursday, April 19, 2012

mee bandung tanpa perencah

salam semua!

da lama sangat x bercerita kat blog,rasa macam kekok pulak.haha.ini pun sje duk tgk2,tukar template.xtau plak yg blog ni da tukar style.lain skit dr dulu.kelip2 mata aku dibuatnye.hari ni nak share resipi sebenarnye.ikutkan banyak je nak taip resipi sebelum ni kt sini,tp byk perkara lain lagi yang aku perlu buat.campur ngan malasnye..haha.sampai xigt nk da share resipi ape kt sini.addoiii..ada kawan aku suruh cerita pasal aku,kahwin,pregnant,cne urus rumah la..ape2 la diorg ni.tp aku bukan reti n suka sgt cerite.sikit2 tu boleh la.alhamdulillah,setakat aku pregnant ni,xde alahan yg teruk ak alami.just penat kalau jalan laju2 tu ade la.xpun sakit pinggang jalan laju sgt.haha.klo lenguh2 kaki,aku suke je,6t ade org tlg urut.hua3.aku kate 6t mse pantang xyh upah org lain urut la.hoho:P ok la da jauh.

aku nak share resipi mee bandung.aku baru je dapat n try baru ni.aku dapat resipi ni dr kak syida(senior aku kt sini) dia xguna perencah.so aku beriya-iya la mintak.;p
so ni la resipinyee

sepaket spaghetti(kt sini xde mee kuning) rebus ngan sedikit minyak garam.bila da msk,tapis n bilas.
daging di potong dadu direbus n diambil air rebusan daging
bawang besar
bawang putih
lada kering
halia seinchi
udang kering
belacan
sayur (ikt ske) da di basuh n potong.
telur
bawang goreng

cara2
1.blend bawang besar,bawang putih,halia,lada kering,belacan,udang kering.dan tumis sampai pecah minyak.
2.masukkan daging n air rebusannye.
3.bila da mendidih,masukkan sayur2,garam n gula.
4.reneh sekejap.
5.bila da mendidih,pecahkan telur.
6.test la dia punya masin n manis
7.boleh hidang! tabung bawang goreng sikit.bg yg suke masam,boleh perah asam limau sket.;)
 mudah je.;p

da boleh try ye.wslm