Tuesday, December 28, 2010

BERSYUKURLAH

Huhuhu...tiap2 hr pk psl mkn apelah kt dm tu..aku bukan xsyukur.tp ikan sgt pahit n keras.da x sesuai untuk bg org mkn kot..lauk yg gne santan plak,,aku rse santan tu xbrp msk.mkn nk muntah..huu...tertekan da aku mkn mkanan cmtu...sdh sgt..beli kt cafe pun,xkn tiap2 hr nk mkn kt cafe,mls la asyik kne jln pg cafe je..kalu ak pk2,klau mls pg cafe n mkn xsdp baik mkn megi lg kot.better than eating yg xsesuai utk mnusia.sakit hati..bukan xsyukur..huu..klau kadang2 tu xks la.aku dlu duk asrama jgk.dm ok je.kdg2 tu ad la mknann yg xok.tp ok la.boleh la telan...so ak sdg pk cne la nk bg aku blh mkn..hu.xd mood da nk mkn cmtu.td aku bli roti.ad 5roti aku beli..haha..dlm blik [un ad mi sedap.next time i will buy pama's mee..hehe...lg best kot.belaja how to make megi or mi as my dinner..haha..sbb time ni mls skli ak nk p cafe..mse agk pnuh..so xleh jln byk la..haha...btw,hr jumaat ni,i have to find aym goreng! hehe..like it so much.ngdam thp ape da..haha..xksh la kt mne2 pun..dlm mid tu byk je kot..ok la..ad keje lain.tata..

Wednesday, December 22, 2010

Aku yang semakin tua..

masih ingatkah kita pada lagu2 lama..yang aku paling ingat lagu lama,TOP OF THE WORLD je..hee.lagu yang slow la.tp bes.agak2 da lagu tu da 5oan kot,dgn musiknye klasik gle.haha..tp best!aku suka!
tp sebenarnya bukan ini yg aku ingin ceritakan..kalu ikutkan semuanya menjadi semakin tua.Manusia dari berumur sehari sehingga infinity..hee..benda pun sama shj,hanya Allah yang kekal selamanya..so,4hb dis br2 ini,usia aku da cecah 18..wah2!tua rasanya..hee..ni blm msk 2o lg.huhu..tp semua ni xbleh tolak..aku hanya perlu berusaha untuk mengisi mse2ku dgn lbh baik.supaya mse yg diberikan olehNYA aku gunakan sebaik2nya.semoga Allah merahmatiku dan dapat memelihara kalamNYA dengan baik...inshaAllah..
btw thanks semua wish ak birthday ak..thanks dkt yg nyanyi2 'happy birthday' walaupun disuruh..hehe...thank u!suka2! thanks jgk mse 5hb tu,,separuh drp family ak mak,abah,qayyum,k.nor n solihah ad kt kl.so ak pg la kt sana..jln2 kt mall tu..mak ak bg ak sandal jenama jeep..hee..terima kasih mak! kak nor bg ak mkn kek..hee..byk..walau pun slice,,,tp ad 6slice..haha.adik aku bg ak sluar tdo..color biru..hee,..terima kasih semua..
oh ya,14hb bday abahku.aku xpernah lupa pada allahyarham abahku..rindu adah kt abah xpernah hilang..rindu sgt2! rindu itu selalu hadir walaupun sudah hampir 11thn..semoga Allah merahmatimu..ameen.kuatkanlah hatiku..terima kasih abah.terima kasih jgk kpd mak kerana tabah mengahadapi ujian ini n sentiasa mendidik ank2mu..really appreciate it! terima kasih!
xtau da nk tulis ape..thx u!



Friday, October 15, 2010

omong2 aja..

salam semua...da 2weeks ago i stay at home for semester 1 holiday..hehe...best2...but actually,,,da gemuk..hu..naik berat..klau boleh tinggi lg xpe jgk..huu..but thanks anyway to my family especially,,my mom n sisters cz had cooked nasi beriani today..hee..smbl chat,tlis blog..hee..sbb rumah orang yg aku tgh chat ni,,cik li telah membuat sesi pembiakannya di situ..huu..xtau ape perasaan nk balik semula ni..huhu..aku duk rumah mcm2 da buat..especially....tdo!.hehe..bce buku..no sense je ak bce buku princess..haha..tp seronok! baca byk kli pun xpe.haha..ishhh..aku xtau nk cte ape sebenarnye ni..no idea.huu..x kn nk start ngan once upon a time..haha..

tapikan isu sekarang ape ek,,,dun galas??haha.pmbunuhan jutawan kosmetik,bajet tahun dpn..ptk dimansuhkan,ape lagi ye..ish lupa plak.cadangan mansuhkan btn..lagi ape ye.huu.hmm.ha,,tudung!!! kalu cite bab tudung..sedih je.xkra butik,kdai2 bse pun jual..tdg ariani la..tdg ikan la..haha(ikin).ak xske style cmtu..huu..muncung di atas,pastu melekat2..dye pnye bentuk tu xsesuai utk dpkai di tengah2 masyarakat..ada style yg pkai tudung mcm tu,,pastu rambut kne bonggol..ad yg buat cekik kat leher nmpk la leher yg konon nya jinjang la..aish,,mcm2 la...tudung yg singkat jgk amt ketara sekarang..memang la its better than free hair,,tp klau nak paki biar la bertepatan dengan cara pakai tudung.ikut syarak la..bukannye suruh pkai labuh sampai lutut pun..huu..smoga fmili aku n semua knalan aku tidak terpengaruh dengan fesyen yang sebegini..

hmm,,btw,,aku xtahu lg result n..hu...mcm mana la result aku....macam aku bgtau lam post sblm ni..ak xstdy sgt..so xtau la cne result..mmg bleh jwb..tp jwpn xtau la cne..uwaaa!! esk da nak gerak balik dq da..tp sebelum tu singgah kat genting dulu.tdo kta situ semalaman.he..sbb ptg tu nk pg farm..hee..nk masuk sawah padi,,xtau ble boleh masuk..so masuk strawberry farm pun jadi..hhee..shopg2..haha..xd ape yg nk shopg pun..sje je ckp..hee..

hmm,,nk cte ape lg ye......pasal bajet,,aku xtahu..hu..mls nk tgk lam internet..hu..xpela..esk mesti da lam akhbar..hehe...ha...satu cerita xberapa gempak..ketua polis negara kita sekarang da tkr..xtau spe..sbb xpsti da tkr or x..tp yg pasti,,ketua yg lame tu da dipecat atas kesalahan menyembunyikan jenayah..ish..dahsyat..so td..aku terbaca..dye akan dihadapkan ke mahkamah..itula...sepandai2 tupai melompat,akhirnya jatuh ke tanah jua..hehe..

hmm..ape lagi ek..xtau da nk cte ape.lain kli la plak ,,buat perkongsian di sini..hehe..=) tatata...

Saturday, October 9, 2010

attention!!!!

Attention!! Be afraid...be very2 afraid...anything is possible...masyaAllah..be carefull..this incidence happened in malaysia,seremban..oh ya Allah..

to all readers dont forget to..amalkan baca ayat Qursi... mohon perlindungan Allah... mudah2 org2 yg berniat jahat tak nampak kita...

Not something to be taken lightly.

Scary Incidence Happened in Seremban

A reminder to all readers!!!!!!!!!!!

This is pretty scary, as is (its modus operandi is similar) with the case of
Ms Canny Ong

A friend stopped at a pay-at-the-pump gas station to get gas. When she had
filled her gas tank after paying at the pump and about to leave, the
attendant inside came over the speaker.
He told her that something happened with her card and that she needed to
come inside to pay.

The lady was confused because the transaction was completed and approved.
She told him that and was getting ready to leave but the attendant once
again urged her to come in to pay or else.....

She proceeded to go inside and started arguing with the attendant about his
threat.

He told her to calm down and to listen carefully:

He told her that while she was pumping gas, he saw a guy had slipped into
the back seat of her car and hid on the other side.

He had called the police.

She immediately became scared and looked out there in time to see her car
door open and the guy slip out.

The story went that it has to do with a test for the new gang initiation
thing which requires one to bring back a woman's body part..

One way they are doing this is crawling into girls/women's cars while the
target is pumping gas or at the grocery store at night time. Then, they will
cut off the victim's legs/ankles to disable them in order to kidnap them,
and later kill and dismember them.

The other method is slipping into unattended cars and kidnapping the women
for the same purpose

Please pass this on to other women, young and old alike.

Ladies, be extra careful when going into your parked car at night.

Do not park at lonely or secluded places at any time of the day for the sake
of free parking!

If at all possible, don't drive alone at night!

This is real! Kidnapping! Murder! Dismemberment! These are all happening
here in Malaysia !!!

The message:

1.. ALWAYS lock your car doors, even if you're gone for just a second.
2. Check underneath your car when approaching it for re-entry, and check in
the back before getting in.
3. Always be aware of your surroundings and other individuals in your
general vicinity, particularly at night!

thank you....be careful ya..=I

Thursday, September 16, 2010

raye2...=)

Alhamdulillah..thanks to ALLAH.tahun ni dapat merasai ramadhan almubarak dari awal hinga akhir,sempat sambut raye.and hari da masuk 8syawal da..tahun depan tak tahu macam mana..semoga dapat jumpa dengan mu kembali ya ramadhan..masih belum terlambat untuk ak wish SELAMAT HARI RAYA! MAAF ZAHIR DAN BATIN!

sebelum raya,memang menakutkan.ak ad test hifz syafawi.duk ngulang je la.masa hr exam tu.ok je.ad 5 soalan.boleh jwb je.tp macam tu la.soalan 5 aku sangku.baca dua ayat je.huu.xigt langsung.ya Allah,KAU maha berkuasa.macam mne lancar pun ak ngulang sblm tu,KAU boleh hijab,sampai aku xdapatnk bayang langsung ayat lepas tu.tertekan memang xterkata..huu.lps hbs tu.ak pergi sogo.haha.xd ape nk beli pun.saje jlan.lgpun xleh nk beli pn rmai org.pening kepala.hehe.sape suruh cari pasal jalan mse org duk sibuk sale..he..

hmm,bercerita pasal raya,,memang best..dapat duit raya,pakai baju raya,tudung raya..ada jugak yang dengan kabinet dalam rumah pun raya.macam2 la lagi.ad jugak yang siap baju raya dia 30 pasang.raya sakan.sebulan raya!!haha.menarik! rumah aku tahun ni hampir tiap hr masak.tahun ni jugak ak anyam ketupat sampai jadi.haha..pastu boleh buat banyak2 da.best2.klau x,ak tlg letak beras je.he..
1st day msk ketupat nasi,kuah kacang,sate.lps solat raye pergi dua buah rumah.balik,xkuar2..haha.
2nd day msk lontong.duk rumah..orang datang.pastu pergi rumah org(hehe)..makan2..
3rd day msk nasi dagang.
4th n 5th xigt...seingat ak raya ke empat pergi mesra mall.haha..raya2 kat mesra mall.he..
6th day msk rendang n soto.ajk org dtg mkn2..pastu ak pergi rumah ckgu rokiah.cikgu ni ngajar ak ekonomi asas,mak angkt ak kat skolah dulu..he..
hari ni.xmasak da.ak pergi open house rumah kawan.he..makan lagi..jumpa kawan2 sekolah.bising satu rumah.pening kepala aku.bising bangat.
ad gambar raya.tp malas nk upload..

makan punya makan naik 2kg.haha..ish..sedih..gemuk! esok lusa da nak naik bas da.uwaa!!! xmo naik bas.mesti sampai lambat macam hari tu.sebab bas pagi.huu.tapi dlm semgu lebih je.he..pastu balik lagi.sambung raya..haha..just kidding..yang ak takutnye exam.huu.xstudy.memang best la..macam mana nk jwb.uwaa..study,study,tdo.bukan nk tdo.tp tertido.ish,,mak biasa kata banyak syaitan bergayut kat bulu mata..haha.sbb tu bulu mata xlentik kot..haha..xd kaitan..haha

ak rase da meleret da ni ak bercerita..ape2 pun doakn ak selamat sampai,jawab soalan periksa sebaik mungkin.huu..takut2..pastu selamat balik rumahku ini dengan selamat.hihi..doakn tau.inshaAllah jumpa lagi..

Wednesday, August 11, 2010

cerita-cerituk

selamat berpuasa kpd semua umat islam.semoga ramadhan kali ini lebih baik dr yg lalu.semoga ramadhan ini bukanlah yg terakhir bagiku...bercerita tentan ramadhan ini,aku teringat satu nasihat drp guru2ku di sekolah dulu.
"bila pergi bazar ramadhan,beli ikut keperluan,beli sikit2 je,klau boleh elakkan"
ya,,memang itu selalu dipesan..kita pun tahu kan?? tp camna bila sampai bazar tu mc2 dibeli..malah ada yg xtau nk beli ape,mase tu mula la,semua benda yg nampak,rse best..and klau boleh elak la jgk..sbbnya makanan yang orang lain masak,kita tak tahu bersih ke cara buatnya,bersih ke bhn2 yg digunakn..kita kne ingatla ape yg kte makan tu,berkait dengan hati.kesimpulannya,,masak sendiri la ye..

cerita-cerituk,,,aku pernah duk sembang nagn kwn2 ak psl facebook..(toing!!!kne kpale sendiri..haha..) hmm,,,satu agenda yg mana semua org tahu..fb ni merupakan aagenda yahudi yg ingin menghancurkan daulah islam dgn meruntuhkan baitul muslim..ini mmg terbukti.ada seorg yg ak kenali..kakak dia dah kahwin.mase husband dia pergi kerja,kakak dia duk bkak fb,chat ngan seorg laki.ktenya kwn lama..tapi dimanakah sikap mulia seorang isteri??? and ad jgk shbt ak yg buat brain storming..haha..dia kata,apa kesan klau dlm sesebuah profile suami atau isteri,ad gmbr ajnabi lain?? orang bercinta pun boleh berang,apatah lagi org yg dah kahwin..hm,banyak lagi yg la.mcm2 boleh berlaku..fikir2kan...gunakan dgn cara yang baik..ape2 sikap kita kena jaga..

wallahua3lam.
selamat berbuka semua 6t..

Wednesday, August 4, 2010

selamat hari lahir-20

selamat hari lahir-20.smoga stiap dtik prjalanan hidup izzat memperoleh keberkatannya..da xlme,6t da bleh mengundi la.haha.hargailah dirimu..ad lirik dr kump saujana kot..nyanyi sendiri la.pandai nyanyi kan..lalala...

Awan Berarak Ceria
Tiada Titisan Hujan
Pohon Melambai
Tanda Sokongan
Kususuri Perjalanan
Bertemankan Senyuman
Di Hari Lahirmu

Dedaun Berguguran
Membuktikan Kedewasaan
Walau Tanpa Madah Dan Hadiah
Namun Cukup Bagiku

Sekadar Ucapan
Selamat Hari Lahir
Iringan Doa Kuhulur
Bersyukur KepadaNya
Atas Nikmat Usia

Usia Yang Tuhan Kurniakan Ini
Dihasilah Ia Dengan Amalan Yang Murni
Semoga Ia Menjadi Temanmu Di Akhirat Nanti
Selamat Hari Lahir
Usiamu Ibarat Mutiara
Tiada Berganti Lagi
Hiaskan Iman Bersulam Taqwa
Agar Sempat Mengucup
Haruman Syurgawi

selamat hari lahir-20.

Wednesday, July 21, 2010

he...





Hadirnya tanpa kusedari
Menggamit kasih cinta bersemi
Hadir cinta insan padaku ini
Anugerah kurniaan Ilahi

Lembut tutur bicaranya
Menarik hatiku untuk mendekatinya
Kesopanannya memikat di hati
Mendamaikan jiwaku yang resah ini

Ya AllahJika dia benar untukku
Dekatkanlah hatinya dengan hatiku
Jika dia bukan milikku
Damaikanlah hatiku
Dengan ketentuan-Mu

Dialah permata yang dicari
Selama ini baru kutemui
Tapi ku tak pasti rencana Ilahi
Apakah dia kan kumiliki
Tidak sekali dinodai nafsu
Akan kubatasi dengan syariat-Mu
Jika dirinya bukan untukku
Redha hatiku dengan ketentuan-Mu

Ya Allah
Engkaulah tempat kubergantung harapanku
Kuharap diriku sentiasa di bawah rahmat-Mu...


p/s:ada orang hantar msg kt fb.'majuk220+'=(p

Wednesday, July 7, 2010

chayo!!! gambatte!

kira2 da 2bulan lebih da kot aku duk kt dQ ni.kt sini ak amik diploma tahfiz alquran wal muamalat.lme jgk.3thn.kdg2 klau fikir,jelesnye ngan kwn2 kt luar 2thn je asasi,ad jgk yg 1thn je matrik.jeles2.ble dpt tawaran ipta lg la rse cm hati x tetap.hu..susah nk tetapkn hati.tp skrg da ok da.mmg hati btol2 kat sini....klau nk sesuatu kte perlu berkorban la.mak pun kte,,'xpe adah,,duduk je kt dQ.dpt dua benda.bkn senang nk cari tempat yg sedia dua benda cmtu.' mmg btol la ape yg mak kte.kt sini dpt 2 benda..doakn aku ye..kadang2 penat sgt.pdhl bukan buat ape2 pun.berlari pun x.jln je.klau tgk xpnat pun.ntah.perasaan je kot mengada2...dgn alQuran n madah.nk kne cover smua.AlQuran perlu diutamakan..bhsa pun nk kne balance klau x,cne nk fhm alQuran and ktab2 arab tu semua.hu..semua lam bahasa arab.subjek economic mcm ekonomi perbandingan,islamic eco n lain2 je lam bahasa inggeris.bahasa inggeris dlm bhs inggeris la.he...itupun kaedah fiqh lam bahasa arab.hehe..tp bes..susah tp best.hehe..ape2 pun doa2kn aku..mak!!doakan adah ye...adah tau mak selalu doakn.tp sje mengada2.hehe..sayang mak!!

Friday, July 2, 2010

sje

esk nk blik dq smula dah.org nek flight br je smpai.ak naik bas esk.pkul 11pg iA.doakn slmt smpai ye.doakn jgk ak ni rjin2 skit.bkn skit,tp byk..he..nk duk umah lg.hu..bju xkmas lg.esk la.esk br gaduh2 kmas brg.hehe..bes2..he..hmm,,nk tulis ape lg ni..hv no idea.tp nk tulis jgk.haha..cri2 bdk degil.hu...hm,,sblm terlupa,buat keluargaku n sahabat,,slmt mnyambut bln ramadhan almubarak..moga ramadhan kali ini lbh baik dr yg sblmnye..doakn kejayaan adah di darul quran..smg sentiasa berada dibwh naunganNYA.syg smua!!

Saturday, April 24, 2010

diterima..!!

Alhamdulillah..pagi2 lagi aku dengar mak aku check laman web dQ pasal temuduga ari tu.aku diterima..aku tahu mak aku happy sangat mase tu.ape tidaknye,,mak aku call kakak2 aku yg ada kat kL tu.call ayh aku,,n xlupa jgk mak aku msg bestfriend dye..hmm,,nampak sangat mak aku happy..so aku akan aku tunaikan segala hasrat dan harapan mak aku itu..moga2 ALLAH memberkati segala usaha aku.ye la..aku kne rse aku ni insan terpilih bila dpt pergi situ sbb ramai yg mntak yg diambil hanya 250+..

esok da aku bertolak..daftar hari ahad.byk aku bawak..mcm2..haha..sterika,bakul kain,baju,mcm2 la..haha..borang2 pun banyak.dengan perjanjian ngan kerajaan la..ad 3 buku perjanjian biasiswa kerajaan.hmmm..ape2 pun doala kat aku ye smua org.semoga mawaddah berjaya walau dimana dye berada,walau ape pun ilmu Allah yg dye pelajari..smoga dye berjaya di dunia n akhirat=)..inshaAllah..

in memory=( =)

batch 0509 SMK(A)KA,,,,,smoga ukhwah yg terjalin sentiasa kekal n dirahmatiNYA..rindunye xterkata la...baru2 ni maybe the last day i was in smkaka's gate..hoho..rase sedih jgk ble kuar dr gate tu..hu...

ni logo sekolah aku.mmg lawa.

mse nk kuar tu nmpk la bdk2 f1..hoho..teringat plak how much i did queen drama 4 the 1st year kt skolah tu xtau la..tp xlame pun..haha.ad la bbrp hari.lps tu selesa la kot.hu..bermula la kehidupan aku kt situ..mcm2 la berlaku.tp xpe more experience,more edu bcz experience is the best teacher right??
ak duk kaka dr f1 sampai f5.smpai rse cm hari2 tgk mke sme je.haha.tp xpe.bes2=)mcm2 aktivti da ak msk.musabaqah,hari koop,khemah,kem22(haha..byk sgt),mcm2 latihan utk pertandingan ak pergi..pnat2..

tp kn ad satu yg menarik,pelik,keje gle yg pnah ak buat..hoho.nk tau ape?? jd miss universe mse mlm hri aspuri..wakaka..ratu aspuri bertemakan muslimah.jln2 persis ratu la.persis international model.haha.lambai2.lawak je.mmg kje gle yg pnah ak buat.dahsyat2.ramai yg dtg make up muka aku.huhu.da la aku x suka make up tebal2 cmtu.pedih muka.klau nipis je xpe jgk.=(..

ni aku di kem biro tata negara,mahasiswa asas pelajar elit daerah dungun.hoho

ni aku yg serius mse f4.hahaha
mse ak f2..........ak pnah ponteng prep malam..haha..lawak je..ponteng krn satu sbb y ak rse x munasib langsung.haha..nak tau sbb ape?? tanye ak secara personal ye..hu..tp mse tu nasib baik xde warden ronda.klau x,msk bilik disiplin la..haha.n satu lg kes aku,,kne rampas fon.haha..mse tu aku kt surau.fon tu dlm beg kt asrama.haha.nasib baik mase tu ustaz syed cikgu disiplin.hehe..esok harinye ustaz syed pun bagi ak borang untuk amik balik fon tu..lalala..mse tu ramai la yang jeles..hahaha
naik f4,,,aku amik sains pengurusan..boleh je nak amik bdg lain.tp aku nak amik yg ni..ok la.lagipun aku xkisah aku belaja ape2 pun.aku suka je belaja ape2 pun.happy n enjoy je!! best la.. start f4 jgk la skolah aku tukar jilbab jadi warna putih.asalnye hitam.pastu mse f5 pun cm bse la..blaja2222222..haha..tp sdkit cbuk la..satu lg aku bkn la stdy hard pun..study je bse2..haha

satu lg......ak jeles jgk la...baru2 ni hari rabu,sekolah aku SMKAKA ada fest legend drama kat uitm.so aku pergi la tgok bg mengisi mse lapang ak ni.wakaka..

hm,,ok la..perfomance dyorg menarik dgn intonasi suara,sound background,n cara dyorg susun jalan cerita.ak pun tergelak2 tgok.haha.aku mase tu xlari mane2.duk kat sekolah aku la.haha.tp mse dyorg buat persembahan aku duk depan sekali.haha..kat kawan aku,ika..tajuk yg diberikan:mahsuri..
pelakon2 bersama guru2 penasihat
dari kiri belakang:fadzli,xtau,syed(kp2010),lutfi,fifah,aqeelah,tc salmawati,alex(eta),muhammad,fatin,tc akma,xigt,tuan naim,amir farhan,
dari kiri depan:aliyah,4 0rg tu xigt(sorry!!!),tc yati,sarah,sufiah,anis,izati,aqilah.
hmm,sebenarnye xrse nk pergi tengok sangat pun..tp entahla perasaan kat sekolah tu xleh lari lagi..huhu..nk duduk lagi sekolah tu.nk2 mase aku pergi anta borang lcci kt sekolah,jumpa mcm2 cikgu,,,hm..mmg teringat la memori2..haha
semoga SMKA KUALA ABANG TERUS MENCAPAI KEGEMILANGAN DI PERINGKAT ZON,DAERAH,NEGERI,KEBANGSAAN MAHUPUN ANTARABANGSA..
WASSALAM.....

Friday, April 16, 2010

sama????????

apco+israel+pm+indon.....
hmmm...pning2..konsep satu malaysia,moto yg dibuat,lambang satu yg pm kita slalu tunjuk tu...sama ngan dyorg????.xcye???.cari la article2 psl ni..pning2.ape ni...xtaula nak kata ape kat negara sendiri..hu....fikir2 la sendiri...

Sunday, April 4, 2010

Interview???

DIPLOMA TAHFIZ WAL QIRAAT..
My first step after graduate in secondary school..iA..
diploma tahfiz wal qiraat n diploma in syariah
2nd step is degree in islamic economics n islamic banking.
3rd step is master in the same course with degree
4th step is PHD also in the same course..iA..Aku hanya memasang impian,,ALLAH menentukan segalanye.......................
YA RABBUL IZZATI,,PERMUDAHKANLAH SEGALA URUSANKU..KURNIAKANLAH AKU KEKUATAN UNTUK MENJALANI SEMUA INI..

hmm.hari selasa bersamaan 30 mac..temuduga di masjid negeri terengganu,masjid abidin kuala terengganu..pada asalnya dekat kompleks seri iman.tp ntahla cmne.....tbe2 je tukar kt masjid tu.pelik btol ak mse cmne la buat kje..ish3.tp xpe..problemnye xbesar pun.so relax je la.cuma jadi lambat skit la.asl pkul 8 jd pukul 9.3o.
temuduga tu bermula ngan bertulis..
a)tajwid 10 soalan
b)bahasa arab 10 soalan
xtau la nk cakap susah/sng..dua2 kot.hahaha..kalau tajwid tu cm yg ad lam buku la..contohnye dye tnye bg huruf yg kluar drp halkum,izhar mutlak,huruf2 tafassyi,taqrir n mcm la..ad 10.yg
pastinye xd yg mudah cam sekolah rendah la..haha
pastu bg ujian lisan pulak..
a)ada sesi temuduga
b)ujian hafazan
ok la jugaktp bg ak xd la ok sgt,biasa2 je.haha..hm temuduga tu ada ustaz yg akn tnye2 la.mcm2 soalan la dye tnye..haha..untuk hafazan pulak dye akn bagi 14 ayt untuk dihafal dalam mse satu jam..so hafal la semua yang hadir.surah berlainan la..no comment la dari ak.haha

so mse tu tamat lam pukul 12.30 kot..aku pun xigt da..huhu..senile sket.hu..
so sekarang ni doa2 je la ek..semoga aku diterima..inshaAllah..

Tuesday, March 23, 2010

insha ALLAH

Everytime you feel like you cannot go on
You feel so lost
That your so alone
All you is see is night
And darkness all around
You feel so helpless
You can’t see which way to go
Don’t despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side

Insha Allah x3
Insya Allah you’ll find your way

Everytime you can make one more mistake
You feel you can’t repent
And that its way too late
Your’re so confused, wrong decisions you have made
Haunt your mind and your heart is full of shame

Don’t despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side

Insha Allah x3
Insya Allah you’ll find your way

Insha Allah x3
Insya Allah you’ll find your way

Turn to Allah
He's never far away
Put your trust in Him
Raise your hands and pray
OOO Ya Allah
Guide my steps don't let me go astray
You're the only one that showed me the way
Showed me the way x2
Insha Allah x3
Insya Allah we’ll find the wa


artist:maher zain...


Monday, March 22, 2010

plkn..4jan-11mac

Kenangan yg kdg2 ak rse xperlu igt xpe..haha..yela bkn ak yg nk per gi..tp kne pergi..hu..tp ak reda je la kn..ak naik bas mse 4 jan pagi..mse tu ntah xd perasaan..haha..pastu ble da smpai sana..ak ok lg..pstu mse masuk pejabat ada la sorg ckgu tu.marah2.eeeiiii!!!! ak xsuke dengar marah2 yg entahpape..sbr je la.mse kpale ak da serabut da..mmg la bkn ak yg kne mrh..tp cmtula..xsuka!!
lps tu bermula hidup ak selama dua bulan lebih.tiga hari ak queen drama..haha.tp bkn straight lam sehari.dalam sehari tu ad je..haha.pastu x queen drama da.tp lam seminggu,byk kali jugak ak call mak ak.haha.kakak ak la call.tp syukur jugak sbb kem ak bagi pegang fon sendiri x mcm kem lain..tp hari demi hari ok je.cz aktiviti penuh.bermula lps subuh smpai pkul 11 mlm..

semua dibhgkn mengikut company.ak duk kt company alpha.klas ak cb1,kk2,dorm ak p1,no pelatih 2023.ape lg ekk...ha!!!company ak ad lagu.haha.lagu sorakan,lagu khas...
ak paling xsuka mse physical training waktu pagi n mse berkumpul waktu mlm..menyerabutkan..dgr bleber2222..boring22...mse latihan memang panas.confirm kne bakar la mke n tangan
ni gambar mse nk pergi buat latihan kembara
halangan..tgk mke tu..ish333..


macam kuih lapis.warna mcm udang bakar...haha..kawad,kembara halangan,sukan air,water confident,n lain2.banyak la...penat x terkata la..haha..tp ak suka je wat semua tu..haha.n mse ad pertandingan antara company memang sibuk gle.smpai mlm ad latihan mcm pertandingan peringkat ape je.haha..ak menang semua..hehe.kembara halangan,kawad,merentas desa n sukan air.sukan padang je kalah.haha.tp xksh la.yg pntg ak enjoy.haha

mse mgu penghayatan seni dan budaya,xbest langsung..yela,kne bce seloka pak kaduk..haha..cam kat skolah je.siap ad music latar lagi.sabar je la.hu...ada pementasan la..gle ke ape..ak x terlibat pun.wlaupun yg ajr klas ak cam org ternama,ak ksh ape.ak xske...mcm2la.khidmat komuniti la.....

ni kumpulan ak mse klas ppsb

untuk bahagian kerohanian plak........setiap malam ada tazkirah.bagusla jugak.pastu setiap pg selasa xd PT cz dye buat kuliah subuh..erm okla..ad blajar cam mane nak urus jenazah.bab toharah,solat n macam2 la.ak kte bagus ni sebab ada lam budak2 kat kem ak yg x solat.nak kate xbaligh lagi semua da berjaggut.harap kena cukur je.yg perempuan pulak a

da juga k yg menipu xboleh solat.pelik btol ak.yg buatnye segelintir je.tp dyorg ni xpk ke.ape yg dyorg buat tu mmg pasti ALLAH marah.eeeiiii.hairan ak.mcm mane la dyorg kt rumah.solat sebab mak/ummi/ma ma/ibu......dyorg marah ke..pelik2.ad yg kening lukis la..pening222..tp satu je ak xske kerohanian kat sini.ada ke patut buat musabaqah nasyid prempuan n lelaki..yg ak geramnye xasing tmpt pertandingan,habisla semua budak laki dengar budak

ni mse pementasan seni dan budaya

prempuan yg masuk nasyid nyanyi..pening2.pastu semua tempat johan,n.johan.ketiga budak laki yg menang..hahaha.ak gelak je mse tu.hahaha..

pastu mse mgu kedua akhir,,,ad aktiviti wira jaya.xd aktivi sgt pun mse tu..msk hutan 2 hari smlm.msk pg balik keesokkan hari pagi jgkla.lam pkul 10 kot.ptg ad resque.mlm tu ada lorong hantu.bunyi macam takut je kan?? hantu!!!..tapi xpun..masuk2 lps sorg2..jalan2 nampak jurulatih senyum2.ak pun senyumla balik.haha.ad yg psg asap la.buat mcm tugula.ad yg buat bunyi darah la..haha..ntahpape.ad yg duduk kt api2 berasap..pastu buat bunyi...wahhhhh.haha..klakr je..pastu ad yg pkai kain sembahyang..tp ak nmpk dye senyum je..ak pun senyum je..smpai la kembara ak siap mlm tu..ntahpape je aktiviti tu..

hari penutup ad perbarisan..ak n da geng kne berbaris..ok la cz jln ikut tenpo..klau x pnt jgk nk bg sme pergerakn kn??? tp ak sakit hati cz komandan bce teks x potong..huhu..lame2.panas kaki ak duk dalam boot je.dah la xleh gerak cz perbarisan..sabar je la.ak xdgr langsung
ni org2 cb1 ape yg kem komandan ckp..haha..

pstu mlm tu ad dinner..persembahan..karaoke la..tension ak..dah la lame..makan mse tidur ak..geram btol...sabar je la..ak da ngantok gle mse tu..lam pukul 3 baru habis..hu....esoknye start l a org balik..tp ak balik 11mac..
mse tu xd ape yg ak pk...result2222222..rumah222222..hahahaha


itu je la yg ak nk crite..ad banyak lagi...tp ak mls nk cite panjang2..haha

taaaa plkn!!!!!!!!!!!!!!!!!

Saturday, March 20, 2010

for the rest of my life=)

Lagu yg ku dengar pagi2 tadi...haha..best..
ni lyric dye..=)

I praise Allah for sending me you my love
You found me home and sail with me
And I`m here with you
Now let me let you know
You`ve opened my heart
I was always thinking that love was wrong
But everything was changed when you came along
OOOOO
And theres a couple words I want to say

For the rest of my life
I`ll be with you
I`ll stay by your side honest and true
Till the end of my time
I`ll be loving you.loving you
For the rest of my life
Thru days and night
I`ll thank Allah for open my eyes
Now and forever I…I`ll be there for you

I know that deep in my heart

I feel so blessed when I think of you

And I ask Allah to bless all we do
You`re my wife and my friend and my strength
And I pray we`re together in jannah
Now I find myself feel so strong
Everything was changed when you came along
OOOO
And theres a couple word I want to say

For the rest of my life
I`ll be with you
I`ll stay by your side honest and true
Till the end of my time
I`ll be loving you.loving you
For the rest of my life
Thru days and night
I`ll thank Allah for open my eyes
Now and forever I…I`ll be there for you


I know it deep in my heart now that you`re here
Infront of me I strongly feel love
And I have no doubt
And I sing it loud that I will love you eternally

For the rest of my life
I`ll be with you
I`ll stay by your side honest and true
Till the end of my time
I`ll be loving you.loving you
For the rest of my life
Thru days and night
I`ll thank Allah for open my eyes
Now and forever I…I`ll be there for you


I know that deep in my heart..

Tuesday, March 16, 2010

18 mac 2010

just untuk seseorang yg akan exam hari khamis ni..

so mule 18 mac ek..hm goodluck..all the best!!!
hopefully dapat buat yg terbaik.
semoga diberi kekuatan daripadaNYA
anyway,study,study jgk kn...
ksihatan jgn lupe jaga jgak ye???
semoga dapat jawab soalan2 exam dengan baik,tepat,tenang dan fullmarks...=)


igt tau!!!!!
macam mana skalipun ksihatan kne jaga.
klau lapar,makan or alas perut ke...
time ngantok tu buat la ape2 yg patut..lalalala
haha..solat ke,mkan ke,mnum ke,ape2 je la..
klau xpun tido je.

GOODLUCK!!!!!!


Monday, March 15, 2010

salam persahabatan..=(

my bestfriend since i was in primary school

ni beg yg family dia akan bawa ke sarawak..

ni aku ngan adik kembarnye..

dear naqiyah,,,,

thank you
for simply being there
on a cloudy days
on a sunny days

thank u
4 sharing ur joys
n pain with me
4 showing me
that's i 'm so special

that's my contribution count
through our friendship
i hv grown as a person
and i hpe u hv too....

thank u.
just 4 u...

mawaddah syg naqiyah..
igt tau..

may ALLAH bless u..

Friday, March 12, 2010

gempa lemah di empangan kenyir

Gempa bumi lemah yang berlaku di Empangan Kenyir kelmarin mungkin berkait dengan kejadian yang sama di kawasan itu lebih 20 tahun lalu atau disebabkan proses pelepasan gas tektonik.

Pengarah Bahagian Geofizik dan Tsunami Jabatan Meteorologi Malaysia, Dr Rosaidi Che Abas, berkata Kenyir pernah dilanda gempa bumi dengan kekuatan 4.6 pada skala Richter sekitar 1980-an ketika proses pengisian air empangan itu.

Kelmarin, satu gempa bumi berukuran 2.6 pada skala Richter berlaku di situ, berpusat 43 kilometer barat daya Kuala Terengganu dan 22 kilometer barat Kuala Berang, Terengganu. “Gempa bumi yang berlaku semalam mempunyai dua kemungkinan, sama ada disebabkan kejadian empangan 20 tahun lepas, ataupun proses pelepasan gas tektonik dari garis sesar atau garisan gempa bumi Terengganu,” katanya ketika dihubungi Bernama semalam.

“Kes kelmarin adalah kes pertama selepas tahun 80-an, dan kita akan bekerjasama dengan Jabatan Mineral dan Geosains (JMG) bagi mengenal pasti punca kejadian kelmarin,” katanya.

Rosaidi berkata, orang ramai tidak perlu bimbang kerana gempa bumi berskala 2.6 dianggap lemah.





Thursday, March 11, 2010

Syukur!!!!

alhamdulillah....akhirnye hr yg ditunggu tbe jua..first,blik umah...hbs plkn la...hehehe..mmg bes.blik umah,hilang sgle rindu kt mak,kakak,adik.rindu yg amt.mse mak ak smpai kt terminal,ak hmpir2 buat queen drama kt ctu..huhu.yela,rindu sgt..em psl plkn ni lps ni la ak cte.best n xbestnye..

n the 2nd thing is spm result....lalala.alhamdulillah.xdpt straight pun.tp itu la yg ak usha slame ini.mse nk pg tu punye la tkut..pg plak ngan kakak ak yg sorg ni..hbsla,dlm kete pun kene ngusik jgk..
hahha.smpai2 jmpe juniors..rindula kt korg semua..tp xleh ckp lme cz,tgn da sjuk.huhu..mse duk kt meja amik result,cgu tgh kre a's aku.mse tu da queen drama da.haha.yela mse tu ust fakhruddin guru kelas ak senyum2.ak xtau mkne ape..ble dpt tu alhamdulillah..ak p salam ngan teacher ngan queen drama ak la..pstu ak pun try to stop my queen drama cz teacher kte jgnla nangis,6t teacher pn nangis jgk..ak mmg syg teacher ni.tp sbnye ak syg semua cgu ak.mummy ak cgu rokiah...thanks a lot..jasa guru mmg susah utk dibls.kuhanye mampu berdoa supaya guru2ku sentiasa mendapat keredhaan ALLAH n bahagia hg ke akhir hayat...mgu ble da bkak skolah 6t nk pg skolah lg.hehe..nk jmpe smue cgu.

so untk kengkwn..smg kejayaan yg kite cpai menambahkan lg rse syukur kite kpd maha pencipta..smoga kite sentiasa dirahmati dan berada dlm golongan org yg bertakwa...=)

nk tgk result ak x? hehe tp berlipat2 la..haha..


alhamdulillah..9a 2b.lcci ak dpt pangkt satu..=)
......................

Sunday, January 3, 2010

pLkn 4 jan-14 mac...

huhuhu...esk da nk naik bas..takutnye nk p esk..nsb baik cherating je..hope org2 disana baik2 aja...hari ni da kmas barang..banyak jgk..hahaha.bse la perempuan..start dr klmarin dlu lg kakak ak da buat da ayt2 dye cthnye,rindula kt adah kekgi...uwaaa..sabar je la..ad jgk adk ak yg tnye>>p dua bln je???..almk hai..da lme da tu..to all my friends,,,doakn ak di sana..jmpe rayer cina..insyaALLAH ak balik..klau xpun kte boleh jmpe lps 14hb mac...ak balik 14hb mac..hope ok2 aja di sana..doakn ak agr ketemu kawan yg baik2..huuu..nk nangis rse..tp malu..so kte ngadu kt blog je la..hrp2 blog memahami..kte jmpe lg ya blog..ilalliqa' wa maa'ssalamah ya blog ku...YA ALLAH PELIHARAKANLAH AKU DAN RAKAN2 DRP SEGALA KEBURUKAN YA ALLAH...

Friday, January 1, 2010

......

cm x cye je da hbs da 2009..spmku pun da hbs..xbrp yakin la..waaaaa..ape2pn reda je la...mmg bole jwb tp no confindent..klau soalan yg xleh jwb tu ak men jwb je ikt ape yg ak th...huhu..susah btol exam nih..tp nme pn exam kan? klau sng sgt x jd exam la..hrp2 bdk spm 2010 ni lbh bersedia la..bm,bi,ba,qs,si,mm,am,pp,ea,sj,sc...tkutnye..n batch 0509 semakin tua la..thn ni kte semua da 18 tahun..tuanye...rindu la kt korg sume..nk skolah lg..xpuas lg nk stdy...ak kt rumah jrg rse lapar..hahaha..sbb x study..jd xrse lapar..4hb ni kne p plkn,doakn ak baik2 aja disana ek..hope semuanye ok..yg bekerja kerja sebaiknye..n yg amik lesen kete tu ble naik bukit jgn turun balik...hahha..6t anda gagal..carilah pengalaman sebanyak mungkin ye...experience is the best teacher..


inilah kami semua


girls 5sp...cantik kan?

jamuan 5sp


my mummy kt sekolah...

ayu,ckgu,me and ikha
jamuan di ria tomyam.................................................................