Monday, November 21, 2011

aku:pelajar:tak boleh malas2.

bismillah.

arghh..rasa mlsnye hr ni..xtau nk wat mcm mana nk bg ad smgt smpai hlg rasa mls ni..huhuhu..hambaMu ini sgt lemah Ya Allah.kuatkanlah smgtku dlm menuntut ilmu2Mu yg xterkira itu..dlm 2bulan je lg kot nk final sem..permudahkanlah segala urusan kami ya Allah.
xstdy lg ni..huhu..susahnye nk dtg rse seriau nk stdy..huhu..okeh2..tarik nafas dalam2.mulakan dgn bismillah.doa..ok~~ak da nk start study kawan2..:)

tata

Saturday, November 12, 2011

mi kari di hari raya adha:)

salam.
so sempena hari eid adha hari tu,ak duk pk2 nk msk ape..sekali rasa mcm nk mkn mee kari..hehe.so ak bgtau la kt hubby ku nk buat mee kari mse raya.pstu,dia kata bes gak.hebat x cdgn ak?haha..ak pun ap lg..hehe.,pikir2 ape2 yg xd..semua ad.sbb ak br je hbs membeli sebelum ak buat steamboat tomyam hari tu.

so pagi raya tu,ak xmsk lg.sbb disunatkan utk xmkn lg sblum slt sunat raya.so pagi tu lps balik dari solat sunat raya br ak start memotong2 n masak la..hehe

taraaaaa....ni la mi kari ak..hehe..sedap!! mejilat sudu..sbb mkn dgn sudu..haha.and..kt sini ak nk bgtau la skit resipi utk buat mi kari ni..:)
resipinya adalah>>>>>
  1. panaskan air.masukkan sedikit garam dan minyak.dan biar hingga mendidih.
  2. kemudian masukkan spaghetti(kt jordan xd mi kuning) sampai lembut.letak dalam penapis.then ketepikan.
  3. tumis 2biji bwg besar yg telah di kisar
  4. masukkan 2sudu lada blend(kt sini lada kering pedas,xleh ltk byk2)
  5. masukkan juga satu sudu besar belacan(ak guna jenama maggi,bwk dr malaysia)
  6. tumis sampai naik minyak
  7. sambil2 tu,gaul2 ayam yg telah dipotong dgn saiz yg anda suka dgn rempah kari yg telah di peskan.:P.gaul je sepaket terus dgn aym.
  8. bila dah naik minyak,masukkan ayam yg digaul dgn rempah kari tersebut.masukkan air.
  9. nampak mcm msk je aym n da gelegak,masukkan susu or santan.aku guna dua2:P anggar dalam secawan santan,2cawan susu.lbh kurg mcm tu la.
  10. masukkan gula,garam secukup rasa.
  11. biarkan menggelegak
  12. bila da siap boleh dihidangkan bersama,daun saderi,crabstick,tauhu goreng,bawang goreng,telur rebus,carrot yg da dicelur..n ape2 yg sesuai..hehe..siap!! mudahkan?? boleh cuba tau! sgt mudah..hehe
ok la..tu je nk gtau..tata


Sunday, November 6, 2011

steamboat tomyam:))

bismillah.
setelah membeli belah brg2 basah n kering.boleh la buat steamboat.hehe.bwh ni antara bende yg ak letak dlm steambot tomyam ak.:)

antaranya...boleh lihat dalam gambar dibawah ye.

nmpk x ape yg ad dlm gambar di ats? carrot,cendawan butang,kubis,udang,ikan,ayam,sosej
n crabs stick.xlupa juga pada kiub tomyam(6 kiub)bergantung pada air la kan..hehe.boleh jgk nk letak seafood2 yg lain spt bebola ayam,dgg,ikan,udang,ketam,nk letak ketam pun boleh..hee
mangkuk n chopstick tu,xperlu pun..hehe..tu suami ak la tu tgh siap sedia utk makan..haha..comel kan?? sgt comel!!

yg di bawah ni pula kue teow.kt jordan ni xd yg mcm kt mesia.so ad satu jenama tu,Thai Choice.boleh la.tp kne rebus dulu..sbb dia punya style mcm bihun la.cuma bihun halus2..best je.rasa dia mcm kue teow.boleh jgk nk mkn dgn nasi goreng,mi kuning,n ape2 la.heheikt cita rasa masing2.kalau ak mkn kt kedai dulu,ad nasi goreng,bihun,kueteo,mikuning.mcm2 la.
tunggu masa untuk gelegak..hehe..lps tu,boleh letak kue teow dalam periuk ni.ak guna periuk biasa je.sbb kt sini,xjumpa lg periuk steamboat.

ayam

ikan

cendawan butang

sosej

crabstick

cendawan butang yg belum di potong.harga dia br2 ini 1.65 JD.tu yg terus beli tu.hehe

carrot n cendawan yg comel tu..haha

sedap2!! senang pun senang..hehehe..

Saturday, November 5, 2011

i would like to wish my parents,siblings,friends and all muslims HAPPY EID UL ADHA MUBARAK.

it is neither their blood nor their meat that reaches Allah,but it is pity from u that reaches Him.
(surah alhajj)
Wishing you a day filled with beautiful moments and cherished memories.:))

Monday, October 31, 2011

exam lg:)


ya Allah permudahkanlah segala urusan kami.

nk ceritanya pg td merupakan exam kedua ku..yg first br ni math,ak da cite da kt post sblm ni.and today,imtihan utk subjek macroeconomics.i think it is not too easy and not too hard to answer.Because the questions is about chapter 3(demand and supply) and chapter 4(measuring Gross Domestic product.and sebelum ni,ak stdy dr awl la sampai ch4.alhamdulillah.

ni aku yg semangat study.hehe.pengalaman dpt markah yg ak xpuas hati utk subjek yg satu lg membuatkan aku rasa xnk jatuh da..:))

gambaran aku belek2 buku sebelum pergi exam.tertido.(ngantuk sgt la)
gambaran suasana exam.=_= sgt tension.sampai Dr marah2 sbb ad org yg meniru.kedudukan mse exam td da selang satu kerusi.diorg boleh lg nk meniru.pastu.pantang Dr keluar,,,bisingla..heran ak..ak baik je..hoho..yela.ak ni penakut.n xsuke tiru n bg tiru..skema kn??? bukan skema.sebenarnya jika kita meniru,6t markah kita markah tiru.lepas tu,markah tu kita buat untuk mintak dapat kerja.then dpt gaji.nmpk x aliran dia???? daripada cara dapat markah dlm exam,kita mintak kerja.rasa ok ke gaji kita tu? gelap x hati kita n sape2 yg mkn duit kita?
fikir2kan....hehe..

itu je la..nk mkn pulak.pastu study.esk exam lg.last exam sebelum cuti eiduladha.hehe.ku xsabaaar.:)) doakan tau! doakan kejayaanku dunia akhirat.:)

Thursday, October 27, 2011

sanfur

bismillah..

setelah lama tidak berbicara,kini ku kembali lagi.=) alhamdulillah,sudah 3bulan aku berada di bumi anbiya' ini.pelbagai mehnah dan tribulasi yg perlu aku hadapi.For example,gharamah sebab lambat buah ta7did sakan,lambat tasjil jamia3h n madah.and disebabkan itu,aku kena amik sikit je subjek sebab xbanyak da subjek yg masih ada kekosongan.so this sem adalah sem 1 bg aku pada tahun 1.means:ana sanfur=) maksud dia sy junior.kt sini istilah junior xguna ana min sanah ula.hehe.

hm,kalau nk cita apa pengalaman apabila ada di perantauan?hohoho..xterpost la post aku ni kat blog.=_= sebelum aku sampai jordan ni,aku xboleh expect mcm mna negara jordan ni.aku rasa ramai yg mcm tu kot.lebih2 lagi dgn duit dia,yg apabila kita type kt mone currency,mmg antara duit yg mahal la.xcaya??? try la kat money.tekan Jordanian dinar n Malaysian ringgit.=) nak ceritanya mula2 aku sampai Jordan ni pada 11July2011,aku tgk la dari tingkap flight,nampak coklat je(padang pasir).pokok nampak syuwai2(sikit2) saja.

Then,otw to irbid,nmpk la mcm2,banguna(haha..semestinya la kan? xkan xde bangunan.=_=.) aku masih igt,sarfis yg aku naik tu,berhenti kat lori yg jual tembikai.panjang! dan besar! aku biasa tgk yg bulat je.huhu.(kt sini semua benda besar2.(batoto,bandurah-tomato,baصol-bawang,dll) boleh kata kt sini semua besar2 la.perjalanan dr airport Queen Alia في amman ke irbid ambik masa 1jam lebih(lebih kurang 1jam 30 mins mcm tula.and then,sampai la aku kat rumahku di irbid.=)

hidupla aku sebagai warga irbid.aku masih dalam proses mengenali budaya arab Jordan,bahasanya(dialek),perangainyaaaaaa,makanannya, dan macam-macam la.
budaya=sgt berbeza ngan malaysia.
bahasa=semestinyaa bahasa arab la.tapi2 di panggil bahasa arab ammi(bahasa pasar)cara sebut dia lain and ada perkataan2 yg lain dr ape yg kita belajar.misalnya:
شو=apa
كويس=baik
بندوره=tomato
syuqqah=rumah sewa
ruh=pergi
dan banyak lagi.=)

kesimpulannya,macam2 la dapat.=) pada 18/9,tiba la aku pergi tasjil(daftar) madah.sepatutnya 18/9 org da start kuliah.tp disebabkan ada sikit urusan yg terganggu,18/9 tu br nk pergi tasjil madah.masa tu,xbanyak da la subjek yg tinggal.so aku ambil je la mana2 subjek yg tinggal.=) excited nih bwk duit,nk pergi byr yuran university and madah(subjek).

hahaha..kalau nk diceritakan mmg panjang la..so tnye la ak di ym or mne2 ye..he:)

and semalam aku telah menduduki imtihan awl utk subjek mathematics in business and economics.soalan dia bg ak sgt susah la.xtau la sbb ap.mungkin ak sbb tak xserious kot mse stdy.ala kadar je.so markah dia pun jd la ala kadar.huuu..sedih sbb yg lain mcm tinggi2 je markah.exam first da down.takut nk exam yg lain..huhuhuhuhuhuhu..

tp bila pk lama2,rasa macam ok gak first2 dpt markah mcm tu,br ak sedar sebenarnya ak bukan berada di zon selesa..setiap yg berlaku pasti ad hikmahnya..:) Ya Allah,kuatkanlah semangatku,jadikanlah aku isteri,pelajar n anak yg solehah,cemerlang,berketrampilan di dunia dan di akhirat.

Sekarang,aku kena ubah mind ak ke arah yg lebih bersmgt.aku kena pk ak boleh buat!!!! study pun kena kuat.sbb mungkin sblm ni ak belaja benda yg xd setuff mcm yg ak belajar skrg.so ak xleh buat mcm ak stdy mse kt dq dulu.very different between dQ n yarmouk university.=) ok mawaddah?? u should be more serious! more harder more smarter in everything u do.never give up!! beyond the first!!!

inshaAllah mawaddah can do it..dgn izin-MU ya Allah.



Monday, August 8, 2011

i wish u happy birthday..=) :-*

4th august.
video


happy birthday to you
happy birthday to you
happy birthday,happy birthday
happy birthday to you..=* buccuk~~hee

lambat skit post sbb xd mood hr tu..so hr ni rse cm skit je benda nak kena buat blh la post.hehe.happy birthday honey! semoga lebih bersemangat ye supaya jd doktor yg cemerlang dunia n akhirat.hehe.
sorry xbuat something special sbb adah xpandai nk sambut birthday org.lain kali yee..hehe..
da tua da la skit abg.tp xmatang.kui3.=p

untuk mu comel!hee xtau nk kata ape lg.. sorry kalau ad salah silap.happy birthday syg~=)
i love u so much





Sunday, July 24, 2011

semoga berkekalan hingga ke akhir hayat=)=D

i love u comel!=)

Setelah lama x update blog,hari ni br terasa nk update..hehe..Now i have come back with my new status.alhamdulillah da hampir sebulan da ..hehe so,of course i want to tell u about my wedding.Alhamdulillah..=) after one year berkenalan,we decide 2 get married..and...

ni kek tiga tingkat by Hotel UiTM Dungun(best!)

cerita di sebalik tabir..=p
bila ingat2 balik,cam klakar je.huhu..slps mendapat persetujuan dua2 belah pihak.ak mula berurusan dengan pihak berwajib seperti : pejabat agama,pejabat suruhanjaya angkat sumpah,kedai fotostat,saksi2(nk dua orang),dll..xpenat pun.better dr kawin di luar negara,lg byk urusan=).sambil2 tu bermula la tempah dewan,catering dll.bajet dlm 1500 org.beli baju,tempah..hehe..bajet nk buat simple2 je..xdla simple sgt,tp xnmpk too grand=) xd hantaran2..(mls nk buat,susah plak nk cari2 barang"yela,xkn nk bg selipar Jepun.huhu",xguna pun kalau bg kasut kilat ke,ape ke,sbb boleh cari lps kahwin..lg best!hee..xyh tetap bilangan..huahuahua=D

doorgift yang mencecah bilangan 1000kotak

selain itu,aku pergi tempah bunga tangan.pilih bunga yg kita nk then,suruh pekerja kedai tu ubah jd bunga tgn.cantik!! harga pun cantik~~~rm40 satu.beli kotak doorgift n macam2 la...n 2days b4 majlis,familyku sibuk menyiapkan doorgift,pg tengok2 dewan..hehe..(aku xtengok pun sbb kakak kata xsuprise la..hehe) penat jugak nk siapkan 1000 door gift..yg besnye,,duk sealer kuih.haha..sbb xpernah main bende tu.beli sealer tu pun semata2 nak seal kuih yg nk letak dalam kotak =0.tapi xpela,,boleh guna jugak lain kali.hehe=)


simple pelamin=) sorry,gambar lawa xdpt lg

nnnnnn....tibalah hari yang dijanjikan...alhamdulillah,tepat pukul 10 on 25th june,bertemakan warna joy pink(mak kata warna pink belacan.haha) aku dinikahkan oleh waliku iaitu abgku sendiri and didaftarkn oleh jurunikah mukim sura.Majlis ini dilangsungkan di Dewan Aspirasi UiTM Dungun dari pukul 10 pagi hingga pukul 5.Majlis ini dipengerusikan oleh en.hazim(thx u).=) mcm sinopsis je..haha..

sah menjadi my husband.i love u! n thank u!=)

aturcara majlis dari pukul 10:
-ketibaan pihak perempuan n lelaki
-akad nikah
-pengantin lelaki solat sunat
-batal air sembahyang,sarung cincin kt pelamin.amik gambar bersama kaum kerabat.
-mkn beradab
-potong kek yg bertingkat tuu=)
-amik2 gambar n so oonn......
sarung cincin.photographer kata:hold3!!!!hahahaha

perkahwinan kami memang xikut adat.adab ada la.hehe.konsep dlm dewan macam biasa je.penuh dengan meja bulat.ad yg berhidang n buffet..dekat pintu depan dewan ada penyambut tetamu lelaki n perempuan.hehe so,setiap org yg masuk,akan dapat doorgift tu..ramai jgk yg terkejut sbb biasanya,org akan bg doorgift bila org da siap semua@msa org duk mkn.hee

flower girls yg setia dengan bakulnye~~

nk tau~~ seronok! main2 amik gambar sambil pgg bunga.hehe..mkn2..haha..jumpa kawan2 walaupun ad yg xdpt dtg,huhu..tp okla..ramai jgk yg dtg..kawan sekolah rendah,sekolah menengah,yg penting my best friend dtg!!hehe tp ad jgk xdtg..hanis,liyana rosli n naqiyah.huhu..sedih tau xdpt jumpa kamu semua.=( hm,seronok3..hehe..naik pelamin yg penuh cahaya..haha.makan beradab(ok la..tp kena cepat2 sbb nk potong kek la,nk amik gambar la,nk jumpa2 orang la.potong kek (tp sedih,dpt sepotong je..huk3.sbb xsempat nk mkn.mkn sepotong je.tp yg penting dpt jgk~~~hehe) seronok laa..ramai yang datang..kawan2 aku,kawan2 mak aku,kawan2 kakak,abang n adik..kawan2 mama n papa,kak lah n kak ah n aiman (kalau ad..sbb aku xkenal..huhu) nway,thank u very much kerana dapat menghadirkan diri ke majlis kami sekaligus menceriakan lagi suasana pada hari tersebut.semuanya comel2.family pihak perempuan pakai baju oren+coklat n tudung pink.tp kakak ak sorang xpakai pink sbb kedai tu xd stock da.huhu..xpla.yg penting baju sama!!=) family pihak my hubby pakai baju color hijau.hehe..

my husband n I,bunga n kawan2 sekolah rendah

lastly,terima kasih yg xterhingga kepada mak,abah,mama,papa,kaknor,kakirah,abg hadi,alah,qayyum,kaklah,kakah,aiman kerana telah banyak menyumbang dari segi tenaga,masa dan wang ringgit,dll.thank you so much!:-*

besar jugak family ak jadinye.haha=)

xlupa juga kepada semua yang involve dalam majlis secara langsung or xlangsung,terima kasih.=)
kepada tetamu yang hadir dato,datin,encik,puan,cik,terima kasih kerana sudi datang dan menceriakan lagi majlis kami.
n kepada kelab photographer,catering n penghias2 dewan,dll terima kasih.=)

kepada yg xd gambar dye dlm ni.sorry la yep.sbb kalau nk letak semua,byk plak kena upload n gamba yang photographer amik,xdpt lg.=(

nnnn...~~~ xtau da cita ape lg.=)satu hari dalam sejarah.inshaAllah dalam ingatan selama2nya.semoga perkahwinan kami diberkatiNYA.amin


Saturday, May 7, 2011

majlis perkahwinan & kesyukuran


Kami menjemput semua yang mengenali kami untuk hadir ke majlis perkahwinan dan kesyukuran kami. Diharap dapat memberi respond untuk budget makanan. Bagi sesiapa yang menginginkan kad jemputan dalam bentuk hardcopy, boleh menghantar alamat kepada emel kami dengan bertajuk "Kad Jemputan" kerana bilangan kad adalah terhad.
emel:
detective_nma@yahoo.com
muslimah_smkaka@yahoo.com

Akhir kata, doakanlah semoga semuanya berjalan dengan lancar dan dipermudahkanNya. Jzkk

Monday, May 2, 2011

how to cook daging kicap surely??


haha..xpandai pun masak..tp buat2 pandai.chef wan kata,jangan takut untuk masak..hehe..bila tension,memang seronok cakap pasal makanan.+p xd mood..aaaaa..kita teruskan dgn bahan2.

bahan-bahannya:daging,kicap,cili api,halia(dpt menaikkan bau yg wangi n hilangkan bau dging yg xsdp tu..hihi.,bawang,daun sup,minyak

p/s:bahan2 tu basuh ya..jngan xbasuh pulak..lalala

1st:kita rebus daging sampai air kering/daging lembut(to make daging lembu empuk)haha
2nd:panaskan minyak,then,masukkan bawang,cili api,halia sampai wangi macam saya!!
3rd:then masukkan kicap.kacau2
4th:masukkan daging yg sudah empuk..
lastly rasa la..da ok semua,,hidangkan bersama daun sup..hehe..

by:chef adah=p

ikan pari bakar

i love it..cicah ngan air asam..mmg bes la.wawawa..mudah je nk buatnya..masa nk angkt dr pan je,sakit hati sbb melekat2.huhu..panas2,macam stim muka hadap ke pan..haha..itupun guna yg tefal da..tp stil melekat.boleh bayang x muka aku?? haha..sedap baunya..

ikan pari tu perap ngan lada,kunyit,belacan,bawang putih,bawang merah,kalau suka halia letak la.then,perap la ye..maybe for 30mins..

ni tengah perap


pastu grill la..by gas?? or what?? xyah susah la.bakar atas dapur
lg sng..bes!! xd arang..haha.
tgh grill..haha

tp pastikan berlapik ya..kalau xd kertas aluminium tu,boleh guna daun pisang..hehe.i like pisang!

semetara tunggu ikan kt dpur masak,boleh la sediakan air asam..
mostly,bahan2 untuk air asam adalah:- belacan,air asam jawa,cuka
(skit je),gula,tomato,bawang,cili api..nk ltk bunga lawang pun ok..hehe

ni air asam yg tomato sahaja.:)

by:chef adah..lalala


Tuesday, April 19, 2011

kue teow goreng

macam mana nak buat kue teow ye sebenarnya??? lama aku fikir..sebabnya 1st try aku failed..huhuhu.jadi je..tapi lembik so,xsdp la..baru2 ni rasa nak makan kue teow lagi..alhamdulillah..kali kedua jadi la kue teow goreng aku.sedap..baru aku tau kue teow ni xblh rendam ngan air panas kalau nak goreng..kalau rebus boleh la..hehe..
ni aku punya resipi :-
bawang merah(blend)
lada hidup(blend)
bawang putih diketuk
cili padi (dipotong)
ayam (potong dadu)/udang/sotong/apa2 je lah..hehe
tauge
daun sup/daun bawang
kicap
sos tiram
garam
telur(xnk pun xpe)
minyak

method:



  1. panaskan sedikit minyak.


  2. tumis bawang merah,bawang putih lada yang sudah diblend sehingga naik bau.


  3. masukkkan cili padi,sos tiram,kicap,n sikit air then kacau


  4. masukkan ayam or udang ke..kacau la sampai masak


  5. masukkan telur bagi yang mahu


  6. masukkan tauge,daun bawang or daun sup


  7. masukkan kue teow yang da dibasuh yee..jangan tak basuh..!

tolong basuh ye kue teow tu sebelum dimasak.
bestnya!!! slmt mencuba=) sukatannya ikut suka la nk ltk byk mana ye

Wednesday, April 13, 2011

rindu abah!

:) :( =p :// :/ :'(


kenapa title aku jd mcm tu?? hihi of course jd macam tu sbb dalam hidup kita mesti ada pada waktu dan ketika kita sedih,sgt sedih,happy or so happy,marah,geram n sebagainya..


tp pernahkah kita terfikir,semua ini adalah ujian dr Allah kepada hambanya..walhal kita happy sgt pun ada ujiannye..Allah sentiasa menguji hambanya yang beriman..xsemestinya bila kita sedih,baru kita rasa itu ujian dari Allah..iyela orang yg happy nmpk mcm xada masalah kn? tp sebenarnya Allah sdg mnguji kita sejauh manakah kita bersyukur kepadanya???? (soalan untuk diri aku jugak..huu) byk contoh yg kita boleh lihat..contohnya masa dapat result,event tertentu n mcm2 la..so setiasalah mengingatiNYA.semoga kita sentiasa berada dalam rahmatnya.and bila kita tgh happy jg,,kita kena ingatlah org lain yg sdih..n ketika kita sedih,kita kena fikir org yg lg sedih dr kita macam mana???

cutekan?? heee..kamsahamida!! =p tapi kita kenalah berusaha untuk jd happy ye..hehe..senyum2!! semangat selalu untuk mengahadapi hari esok..kn3?hee..betol betol betol!=) try to smile,smile,and smile....=) =) =)

untuk yang masak bubur jadi nasi,,hehe..(sorry..hik3)
"Tiada manusia yang berjaya dalam semua yang dilakukannya dan
kewujudan kita ini sebenarnya mesti menempuh kegagalan. Yang penting
ialah kita tidak menjadi lemah semasa kegagalan itu terjadi dan
kekalkan usaha hingga ke akhir hayat."
chayo2! Allah sentiasa menolongmu..=)


Sunday, March 20, 2011

if I could be somebody....

i have wrote this essay about a month ago..a lot of mistake in this essay..haha..it is about chef wan,911 words one day..haha..budak skolah punye ayat..huu..

Do you have an idol? When someone asks you if you could be somebody else for a day, who will you choose? My friend has told me she wants to be King Syed Najad who is governing in Iran. I think everyone have their own idol. I have also an idol. An idol is very important in our lives. We will become a fantastic person if we have a fantastic idol to look up to. If I could be somebody else for a day, I want to be Redzuawan bin Ismail or more well-known as Chef Wan. He was born in Singapore in 1958. He is the eldest in a family of seven children. I really like him because he is a hilarious and has a happy appearance. He is not just good at making great food but he also owns a unique persona and is a gregarious person. He loves to entertain people and socialize. His favourite type of food is Asian and Japanese food, followed closely by Thai and Provance Cuisine.

If have a chance to be somebody else for a day, I want to be Chef Wan because he is very intelligent in his studies and making decisions. Not many people know the fact that this Singaporean-born cook was a qualified accountant but due to his deep interest in cooking, he quits his accounting profession. After that, he learned cooking and now acquired an associate degree in Professional Chef Training and Hotel Management from the California Culinary Academy. He also has a Ritz Escoffeir Diploma from the Ritz Hotel in Paris. He became a creative, innovated and professional chef. I am really impressed with him. Even though he knew his decision would disappoint his father back then, he could not hold back his passion and was no longer willing to lie to himself. In our community, he is a living testament of ‘Cherish your passion, follow your heart’. If I were Chef Wan, I would not neglect my profession as an accountant but to do both accounting and a chef at the same time. I want to make my life full with work because I love to work. I hope I can achieve a lot of credentials like him such as in accounting and culinary.

Moreover, our country is very indebted to him because he has made our country’s name proud at international arena, representing Malaysia as food ambassador in many kinds of food fiesta and tourism exhibitions around the world such as Malaysia International Trade Board. He also has appeared in worldwide news and programmes such as CBBC Asia, CNN, Channel News Asia and so on. Besides that, he has successfully made numerous cookery demonstration at many kinds of food fairs such as The World SIAL Food Expo in Paris and The World Anuga Food in Koln, Germany. He received a standing ovation by the participants at the end of his speech. His old style of ‘mak-nenek’ is nagging never fail to captivate people. In short, he is one amazing prominence. If I could be Chef Wan for a day, I would like to send my proposals to big companies. I am confident that they will take me as a part of their companies since I have a lot of experience. They will be astonished with my experiences. Furthermore, contrary with Chef Wan, I will ask the government to give me a medal because I have made Malaysia’s name proud. Moreover, I will buy a television especially for food programmes only.

In addition, Chef Wan has a lot of experience in cooking. It is because after he quit his profession as an accountant, he focused on how to be a chef. Nowadays, he holds many tags and roles as professional chef, Food Ambassador of Malaysia, Resident Chef to the Asian Food Channel, Food Critic and others. He is different from other chef because he is not just a chef. He is well-travelled, an actor, a motivator and a speaker. He has cooked for many famous people which include the Sultan of Brunei. Thus, he got a lot of skills in this profession as a chef. Based on his experiences, if I could be him for a day, I want to open my own restaurant. I will open my restaurants in all cities and teach my chefs to cook with my own skills. Furthermore, I want to establish a charity and an orphanage. I want to be their chef and to cook delicious food for them. It is because I want them always smile and happy. Food makes people happy. No matter how big your problems are, you still have to eat. I believe that problem will seem bigger on an empty stomach. Thus, I have to find out a lot of experience to make everything better.

In conclusion, an idol is very important in our life because he or she can be our inspiration and we will try our best to be like him or her. I think Chef Wan is the best individual example. Food has made him famous, rich and he could travel all over the world. I hope he does not stop his profession and always in spirit as a professional chef. I have a strong desire to be like him. Thus, I must study hard and always be courageous in everything I do. It is to make sure that I can be the second Chef Wan. Where there’s a will there’s a way.

-the end-

Friday, February 4, 2011

cuti raya cine...hehe

setelah beberapa bulan berada di dq,,aku balik la sbb cuti raya cina.pada awalnye aku terfikir jugak xnk balik,tp boleh kte all of my friends want to back home.aku pun xkn xnk balik kn??? hehe..aku sampai sini pagi dalam pukul 3.30 pagi gitu..banyak gle kereta ats jln..aku pk semua org nk balik kg kot..mcm ak...hee.btw,aku sebenarnya nk postkn aku pnyeb essay yg aku buat hr tu..tp lupe bwk blik pendrive yg ak save essay to..huhuhu..xpela..tgu cuti bulan 3 la..hehe..sbr tau..6t aku tyg..boleh la baca..
rasa mcm skjp je balik..xsmpt nk wat ape..aku online pun skjp2 je..sje.xd ape nk buat.he..ada org pg program,,so aku xleh kcau la..huu..duk diam2,jd budak baik2.haha..esk aku da nk naik bas da..n on 21st feb,28th feb,1st mac until 7th mac,will be helda final examinations for us..pray for us?????? please...!!huhu..takut2.
tp takut2 pun,,balik umah sempat lg tgk cte my princess..haha..best!..huu..so aku tgk la..xpela cuti ni je..6t balik dq,,xtgk da.heh..ok la..i have to do something..taaa

Wednesday, January 19, 2011

Bay' al inah

semua orang tertanya-tanya mengenai sistem kewangan islam yg digunakan oleh syarikat kewangan di malaysia sekarang.Tahukah kamu bay' al inah dan bay' tawarruq digunakan secara meluas di negara kita dan telah menaikkan taraf kewangan di negara sedangkan bay' al inah ditolak mentah2 oleh para ulama di timur tengah kerana mereka mengatakan haram..ramai yg bertanya kenapa malaysia masih menggunakan sistem itu walaupun ditolak.hal ini demikian kerana,kita berpegang kepada mazhab as syafie.mazhab as syafie membenarkan bay al inah.knp and mengapa? kita sebenarnya perlu sabar dalam menuntut sesuatu.

knp sebenarnya hal ini menjadi berbeza hukumnya? kita lihat pd istilah yg disimpulkan plh imam2 tersebut.
  • imam assyafie : beli brg secara hutang,terima,pstu dijual semula kepada pihak itu secara tinggi@hutang.
  • imam hanafi : jual secara tangguh@tinggi,pstu beli semula dgn hg yang rendah
  • imam maliki : jualan ynag dilakukan seseorg yg diminta daripada sesuatu barang yang tidak dlm milikan
  • imam hanbali : alamak lupe da..huu..cari la sendiri ye.. sorry
al inah ialah kontrak yg membabitkan urus niaga jualan dan pembelian semula aset oleh penjual.

untuk lebih jelas n mengelakkan kita daripada mengatakn bahawa bay' al inah ini sebagau salah satu riba,kita boleh tgk pada modus operandi.

contohnya :
sudirman membeli perabot dr kakaknya rm417 dan perlu dilangsaikan dalam mse 32bulan.suatu hari sudirman ni bankrap then dia xmampu untuk byr perabot tersebut.oleh sebab itu dia mejual semula perabot itu kpd kakaknya dgn harga rm260.

seperti yg aku bg contoh di atas.kesimpulannya sudirman tidak perlu membuat pinjaman dr mne2 pihak apabila mengalami bankrap.malah,sudirman mendapat wang dgn menjual semula brg itu kepada kakaknya.

kata jumhur ulama' dalam hal ini adalah haram.
akan tetapi mazhab syafie=dibenarkan bagi mengatasi masalah kecairan kewangan negara tanpa terlibat dalam pinjaman riba.
dengan menggunakan kaedah akkhaf al dararain.
  • perbezaan antara muqtada al aqd dgn niat sebenar
  • hujah penolakan=kaedah sadd zarai'

Monday, January 3, 2011

cuti new year!

Nampaknye malaysia mng bola..lwn ngan indon..3-1..makin marah la indon kt malaysia ye...ntah.mcm2.xhbs dgn konfrontasi..dari dlm buku teks sejarah lg kot.haha..tp yg bestnye,,,seluruh negeri dpt cuti jumaat tu..hehe...termasuk la darul quran..he..

aku mmg da plan da nk pg umah kakak aku yg second tu..hr jumaat nk pergi,da amik cop da.skli cuti hr khamis tu..hehe..aku pg khamis la..punya la seronok.sbb k.nor nk dtg kL,pstu nk pg s.alam hari jumaat,,klau aku lmbt hr jumaat tu,,jwbnye xleh ikut la..huu..disebabkan cuti hari khamis tu,,aku pg la hr tu..dapat la aku pg s.alam..xd apepun sbnrnye..duk dlm jakel lme gle..sbb ad sale..mmg wow la!..=p byk gle kain bli..16 psg kot..haha

so hari sabtu tu.xwat ape2,,kuar pkul 11 pg mid..lme gle duk dlm mid..bli mcm2 la..tp k.irah byr..hehe..bes2..thx u!heeee pkul 4 ptg br blik..hee.patu kuar lg pg bli mknan mlm..ak beli nasi kerabu..lmenye xmkn..sblm tu pnah mkn..tp xbes lgsg..xrse nasi kerabu.rse nasi ngan lauk kerabu ad la...hr sabtu tu best! hee..pnat jln..haha...mlm tu duk kt umah je la..then anta k.nor pg putra..dye nk blim trg la..pstu keesokan hrnye giliran aku pulak balik dq..geram je aku..mse tren pertama smpai aku smgt pg nk msuk..smua pnuh...bukan pnuh,,,tp smua duk dpn pintu..konon jimat mse la tu..dapat kluar awl..ish..geram gle..huu..pstu ak dgn kecewa duk blik kt bangku tu..tgu la tren seterusnye..boring yg amt..nsb baik second tren tu ok la..ad tmpt duduk lg.heh...smpai la ak kt dq..geram je..pnt2..nsb baik da ad mkanan mse tu..

ok la..ad lg nk cte..tp next time la..hehe..=)