Monday, January 28, 2013

tiga hari tanpa beras.

hahaha...apela first expression org bila bce aku punye title ni ye.kikiki..dua hari tanpa beras xbermakna aku kelaparan dua hari.heh.kedai xdela jauh mne.tp mls tu la nk pg kedai beli beras.stu lg klo nk pg beli beras,bkn beras je yg nk kne beli,sayur,aym,etc2.

ok hari first,aku godek2 almari,ada sebungkus spaghetti.wahh blh buat mee goreng ni.aku pun ckp la kt suami aku yg aku nk buat mee goreng,dia kata ok.tp dia nk mee gorang basah.ooo..pandai ye..hihi.gurau je.so hr first ketiadaan beras kami pun makan la mee goreng basah.hihi
mee goreng basah aku


second day,kitorg makan nasi arab.eh2 ad plak berasnye?? aku xkata jordan yg xde beras.ekekeke aku beli kt kedai la nasi ni. pastu mlm plak aku mkn cucur bilis.hoho.

third day,aku mkn dlm pkul 3ptg mcm tu.aku mkn cucur bilis lg.xpuas mkn smlm.tu yg mkn lg tu.hhaha.muka da mcm cucur da.haha.mlm plak aku baham syawarma ayam.mintak kedai hantarkan ke rumah sbb mls nk kuar.lalala.aku mkn yg biasa je.suami aku je mkn yg super.hehe.
ni cucur nye.heuwheuw

esok plak? esk ak rse ak nk mkn nasi.haha..rindu plak kt nasi.adoiyaaii perot melayu tulen ni.hoho..maka tamat la cite tiga hari tanpa nasi.haha apakah???haha..tata

Sunday, January 27, 2013

Mencari Semangat yang Hilang!!!

ok ni post aku yg kedua.eh2 tamak plak ye mentang2 cuti?haha yess! sebenarnye sebab aku blh menaip dgn byknye ni adalah sebab aku tgh cuti sekarang.cuti sem selama 2minggu lebih.maka bercutilah aku bersama si cilik huda.abinye xcuti.wuu jadinye menetaplah aku di rumah setiap hari jd suri rumah sepenuh masa.ekekeke.ni pun aku menaip sambil agah2 huda.klo ad yg jerit pgl,mntak main dgn dia.hehe

so mcm biasalah.sebelum cuti panjang,pelajar YU akn menduduki final exam termasuklah aku.sem ni aku ambil 5subjek je.pada asalnye 6subjek,tp disebabkan aku mcm takleh nk bwk satu subjek tu,aku pun drop la sbb subjek tu subjek pilihan je.klo xambik pun xpe.klo subjek wajib ambik,syg tau nk drop.yela xmaunye ak belajo benda sama dua kali.huu

dipendekkan cite,aku da dpt da result keseluruhan.perasaan? sedih..uwaaaa.sebenarnye xde la teruk sangat.tp jatuh merudum result ak kali ni.wuu.bila tgk tu rse mcm putus asa pun ad.and skrg,aku masih lg mencari semagat yg br.cne eh nk bg ad smgt br ni? ap yg perlu kita tnm dlm diri kite eh?

jadinye utk aku lupekan markah2 aku,aku sibukkan diri dgn mengemas umah,tgk cite,lipat kain,main ngan huda..wee..

xmo sedih2.
happy!!!
mulakan langkah yg baru! 
yess!! bergerak dgn penuh keazaman...ceewahh

inshaAllah.Dengan izin Allah aku sentiasa kehadapan.ya Allah mudahkanlah segala urusan Nurul Mawaddah Isa.ameen.

yoshh!! semangat! semangat! 
bln 6 ni kan nk balik..wee kenalah semangat sikit.kakak aku mcm xpercaya aku nk balik.hihi.yela sbb tiket xbeli lg.mcm xconfirm.tp inshaAllah da confirm da,tiket je xbeli lg.doakan selamat semuanye.:D

semangat! semangat semangat! ya Allah jadikanlah aku dlm kalangan org yg beriman,ank dan isteri yang soleha yg berjaya didunia dan diakhirat.ameen.








Friday, January 25, 2013

Resipi kerutuk ayam

Hi semua.hr ni aku nk share resipi kerutuk ayam.rempah kerutuk tu semestinya ak bwk dr mesia.dr kelantan lg.namanye rempah kerutuk kg langgar.ak xtau lalanggar kt mne.kt kelantan la kot..hehe.resipinye mudah aje.simple gitu.kalo rumit2 xdenye aku nk buat.ekeke

bwh ni gambo cik google.hihi.klo gmbo ak,xdnye mau hias bagai.hihi.tp yg ak buat lbh kurg mcm ni la rupanya.cuma aku buat byk kuah.sbb encik suami suka ad kuah2.hhi

bahan2:
1/2 ekor ayam (digaul dgn sedikit aym dan digoreng separa msk)
5 sb rempah kerutuk 
3biji buah pelaga
3biji bunga cengkih
3sb sos tomato
2biji bawang holland yg da dikisar
3 ulas bwg putih dikisar bersama bwg besar
sebatang serai
satu cawan santan.aku guna setengah tin santan.kt sini santan jual dlm tin je.
garam n gula secukup rasa.
sedikit minyak


cara-caranya:
1.panaskan minyak.dan tumis buah pelaga bersama bunga cegkih smpai wangi.
2.gaulkan rempah kerutuk bersama bwg holland dan bwg putih yg sudah dikisar.then tumis smpai naik minyak.
3.masukkan santan n sedikit air.sbb ak gna santan pekat.
4.masukkan sos tomato,gula n garam.
5.masukkan pula ayam yg telah digoreng terlebih dahulu.
6.kacau sentiasa sampai mendidih dan tutupkan periuk dgn penutupnye dan biarkan seketika hg kuahnya menjadi pekat.
7.bila kuah da pekat,sedia dihidang.

tata.
selamat mencuba!!

Tuesday, January 22, 2013

resipi nasi kerabu daging panggang

slm korang.nasi kerabu ni sbnrnye da lama da aku buat.tp br terigt nk share resipi aku kt sini.hihi.byk sbnrnye ak nk kongsi.klo blh mcm2.haha.ni pun terigt sbb ad kwn aku mintak aku mskkan n ajrkan dia wt nasi kerabu.so aku yg tgh cuti ni,ok aje.sbb umah da kms skit.hoho..klo x,umah ak,kalah umah org bujang kott..haha

Ok.first skli msk nasi dulu mcm biasa.ad org suke ltk kaler biru skit.ak xltk pape.ak biar je putih.klo ltk pun,ak ltk daun pandan bg wangi.hihi

Second utk kuah plak.ak pgl kuah budu msk.yg kaler oren tu.
Bhn2 dia bwg putih,bwg bsr,lada kering kisar semua.
Santan pekat @ blh jg gne susu
Budu @ sos bilis;p
Garam n gula.
Sedikit air.
Serai
Cara2: tumis bhn kisar smpai naik bau.tumis bersama serai yg da diketuk.pastu masukkan air,budu,santan,garam n gula.garam jgn letak lebih2.sbb budu da masin.spe letak lebih jgk,aku ketuk2 kang.haha.amboih,,garang bebenor.kikiki.lps tu sambil2 sediakan bhn lain,sila kacau2 dia sentiasa.lebih2 lg mse dia da nk mendidih sbb xnk kasi dia pecah minyak.

Third utk sambal kelapa pulak.
Bhn2 dia adalah:
encik kelapa parut
Ikan.ak guna ikan sardin je lenyek2 dia.klo gne ikan biasa,kne kukus,then leraikan dr tulang ikan tu,pstu br lenyek2.
Gula
Halia
Lada hitam
Sedikit serai


Gambo ni yg aku buat mse bila ntah.lupe sudah.

Cara2 dia,klo mcm aku yg gne kelapa prut segera ni,aku rendam dulu dlm air panas.then tapis pstu blend dgn blender kering.pastu panaskan kuali.xyh ltk minyak pun.gaulkan skli dgn gula,ikan,halia,sdikit lada hitam,serai yg dipotong2.gaul2 smpai la kering.nk buat ni amik mse skit la.n klo nk tgl,jgn tgl lme sgt.6t hangit la.wuuu

Utk sambal,aku biasa amik budu,perah lemon skit,potong cili padi,ltk bwg yg dicincang.

Untuk sayur,cincang segala ulam yg ad spt kubis,kacang pjg,timun n etc.

Pstu goreng la keropok ikan.

Mkn dgn daging panggang.waaaa..best2.
Daging biasa aku perap ngan garam,bwg putih,lada hitam,sos bbq skit.perap semalaman.pstu pgg ats tefal.itu ak la.nk perap ngan ap2 pun blh sbnrnye.

Ok.itu je kot aku rse.ha! Stu lg org biasa mkn ngn solok lada.tp aku xreti la plk buat solok lada tu.sbb xpnh buat.huu..
Okla.'izzah alhuda da tido.ini bermakna,ummi nye pun da blh tido.weee..slmt malam!! Tata.

Chef adah(lama da xbuat mcm ni.ekekeke)



Sunday, January 20, 2013

simple fettucini with creamy soup.

Slm semua!! ok.kelu sekejap.xtau nk tulis ap.so ak decide nk tulis resipi la.itula da lama sgt xupdate blog.yela.aku sibuk je manjang.klo xsibuk pun,ak duk lyn kemalasan aku.hahaha.yes! Hidup ak mmg berubah lpas ad ank.6t la aku cite ye sbb kli ni ak nk tulis resipi je.

Ok.bahan2 yg perlu ad.
1)fettucini
2)cheese
3)milk
4)bwg besar
5)bwg putih
6)cendawan butang
7)lada hitam n putih
Sedikit garam

Cara2nye mudah aje.
Tumis bwg dgn olive oil.dgn minyak biasa pun blh.bila da layu,xperlu garing ye,masukkan cendawan butang(ak guna yg dlm tin je),masukkan lada hitam n lada putih.lps tu msukkan susu.bila susu tu mcm da pns,msukkan cheese.aku guna cheese keping2 tu je.wee pastu msukkn garam n gula.jgn terlebih pulak.ltk just nice je ok? Spe ltk lebih,ak ketuk ngan lesung.hahaha gns gile.
Ni gambo yg ak buat.
Biarkan mendidih,kacau sentiasa.agak2 kuah da pekat,boleh ttp api n mkn.
Ha lpe nk ckp,klo ad aym or dgg ke blh jgk ltk tau.
Ok natuk mata da.kt sini da pkul 2.mesia da pg da.tatata!!!lol