Wednesday, April 20, 2016

Ikan cencaru bakar

Hai.hari ni aku nak kongsikan resipi ikan cencaru bakar.ini first time ak buat.sebelum ni tengok2 je mak buat.klobak buat,aku guna pes bakar yg siap da.haha.semalam aku duk dalam kedai,duk cari rempah tu,xjumpe2. Uittt,asal xde plak ni Kan...huhu..
Aku pun search resipi tu dlm kedai jgk,haha.tgk2,senang sangat ni boleh wat sendiri.haha.aku olah2 ikt tekak aku.so ni Cara aku buat.

Resipi ikan cencaru bakar.
Ikan cencaru
Bawang besar + Bawang putih + Lada kering=blend semua.
Daun kesum
Asam Jawa dibancuh sikit je tau
Garam
Gula

Tumis semua bahan kecuali ikan.sambil2 tu bersihkan ikan Dan belah belakang ikan.bila bahan2 tumis da naik minyak,boleh la sumbat belakang ikan cencaru tu.then boleh bakar.ikut style korang nak bakar atas dapur ke,dalam oven ke,pemanggang ajaib pun boleh.hihi.da siap hidang dengan sayur lemak,ulam,budu or belacan.best!

No comments:

Post a Comment