Thursday, December 17, 2020

daging salai masak lemak cili api.

menu utama hari ini daging masak lemak cili tak berapi.versi anak2 tak boleh pedas2.nak pedas boleh,kena masak lauk lain pulak la untuk anak2.

watak utama semestinya daging salai.beli yang siap je.sokmo guna brand ramly.ni kakak kasi hari tu.dia suruh try.haha.
daging salai ni nampak bersalai la klo nak banding dengan yang ramly.ada burn2 sikit.ramly punya xde burn2 tu.

blend semua aku letak bawang nak kasi pekat.xnak xpe.
blend - bawang,cili merah,serai,halia,lengkuas.
dah blend tuang je dalam periuk korang.
masukkan air
masukkan daging salai.tunggu mendidih.
masukkan santan,garam...stir them until they are mixed well.kacau2 sampai dia mendidih.jangan tinggal tau.nanti santan naik ketul2.
dah siap.semudah abc kan๐Ÿ˜๐Ÿ‘
tadaa

makan dengan telur dadar dan salad dah cukup.

No comments:

Post a Comment

sos garlic(thoum)

Bismillahirrahmanirrahim.. mayo bawang putih/ุซูˆู… bawang putih 7biji telur putih 2bhg ½ sdb garam(kite kurg skit lagi) ½ biji lemon 1½ cawan ...