Saturday, February 13, 2021

resipi kinafah khishnah

ok tadi mansaf.ni nak isi resipi kinafah khisynah pulak.

kinafah ni ada dua jenis,satu yang ini dan satu lagi namanya nae'mah lembut  atasnya.yang kite buat ni crunchy.

korang hanya perlukan
*kunafa
-kataifi pastry
-unsalted butter (cairkan)
-cream cheese /ricotta cheese
-mozarella
-pewarna oren
-kacang pistachio

*syrup rose
-rose bud
-sugar
-air in

ok.mula2 sapu butter pada loyang.

then...

kataifi pastry ni gaul dengan butter cair dan sedikit pewarna oren.tak de pewarna pun ok cuma kurang cantik lah.xmcam kedai.gitu.haha

dah siap,buat satu lapisan pastry ni.

taburkan cream atau ricotta cheese dan mozarella.terbaik guna akkawi cheese.tapi kat terengganu ni jupe cheese selain mozarella dan cheesedale tu pun dah syukur sangat.haha

ok dah siap tabur cheese,buat satu lagi lapisan kataifi pastry tadi atas cheese tu.bagi rapat2.

masukkan dalam oven atau air fryer suhu 160/170 selama 30minit.

kalau buat dalam kuantiti banyak guna oven lah.kalau buat sikit je.guna air fryer.ni loyang saiz 4inchi.6inchi pun muat ni.
sementara tu panaskan dua cawan air dan rose bud.
masukkan ⅔ cawan gula.kalau suka manis boleh lebihkan lagi gula tu.

kacau la sikit kan.sampai mendidih..

sambil2 tu cincang pistachio..

ting!!!! air fryer dah siap bekerja.
keluarkan kinafah kite dari air fryer.taburkan kacang pistachio.tuangkan syrup rose tadi..

boleh makan.👍🤤🤤👍🥰
 boleh cuba tau! ! mudah sangat ni.






No comments:

Post a Comment

sos garlic(thoum)

Bismillahirrahmanirrahim.. mayo bawang putih/ثوم bawang putih 7biji telur putih 2bhg ½ sdb garam(kite kurg skit lagi) ½ biji lemon 1½ cawan ...